ONU: Lumea „abandonează femeile și fetele”, de la lupta împotriva sărăciei, accesul la educație, reprezentare politică sau oportunități economice.
Aceasta este concluzia principală a raportului ONU „Femei privind inegalitatea”, publicat în această joi și care trece în revistă cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) adoptate de statele membre ale Națiunilor Unite în 2015, menite să construiască un viitor mai bun pentru toți în 2030, scrie El Periodico.
În aceste 17 obiective, femeile sunt dezavantajate în comparație cu bărbații.
ONU: Lumea „abandonează femeile și fetele”
„Când ne uităm la date, se pare că lumea nu reușește să avanseze și să atingă egalitatea de gen. Și aș spune că devine un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat”, a declarat pentru AFP Sarah Hendriks, director executiv adjunct al agenției ONU.
Unul dintre ODD-uri prevede că, până la sfârșitul deceniului, discriminarea va înceta, violența împotriva femeilor, căsătoriile forțate și mutilarea genitală vor fi eliminate, munca domestică va fi partajată, va fi garantat accesul la sănătate și educație sexuală şi participarea efectivă la viaţa politică şi economică.
Dar „la jumătatea anului 2030, lumea abandonează femeile și fetele” și majoritatea țintelor din acest obiectiv specific nu merg în direcția corectă, se arată în raport.
Statisticile ONU
În fiecare an, 245 de milioane de femei cu vârsta peste 15 ani sunt victime ale violenței fizice din partea partenerilor lor; o femeie din cinci se căsătorește înainte de vârsta de 18 ani.
Femeile desfășoară cu 2,8 ore mai multe sarcini domestice decât bărbații și reprezintă doar 26,7% din parlamentari.
Pentru a schimba lucrurile, ar fi nevoie de 336.000 de milioane de euro de investiții suplimentare pe an în cincizeci de țări în curs de dezvoltare care reprezintă 70% din populația lumii, estimează agenția ONU.
O sumă care „ar permite promovarea întregii agende”, potrivit doamnei Hendriks.
„Știm ce trebuie făcut și lumea trebuie să plătească pentru asta. Dacă facem din egalitatea de gen un obiectiv specific de dezvoltare, traiectoria se poate schimba”, a insistat ea, îndemnând „să punem femeile și fetele în centrul” acestor obiective.
Discriminarea femeilor în vârstă
Raportul din acest an include o secțiune referitoare la discriminarea particulară suferită de femeile în vârstă (peste 65 de ani), lucru care nu este un simplu detaliu într-o lume în care 10% din populație depășește această vârstă și în care „vârstismul” constituie deja un criteriu de discriminare.
„Femeile în vârstă au mai multe șanse să rămână văduve decât bărbații, mai puțin probabil să se recăsătorească și mai probabil să rămână singure, trei aspecte care le agravează insecuritatea economică”, amintește raportul, care precizează că femeile ajung la bătrâneţe, într-o măsură mult mai mare decât bărbații, fără bunuri, economii, pensii sau prestații sociale.
Pensie doar în 56 e țări
Doar 56 din cele 116 țări cu date disponibile le garantează femeilor un fel de pensie, iar în rest ajung să plătească consecințele unei vieți cu cariere întrerupte, joburi cu fracțiune de normă, salarii mai mici și sarcini neplătite.
În iulie, ONU a estimat că ODD-urile sunt „în pericol” și a cerut un „plan de salvare” înaintea summitului pentru a analiza situația care va avea loc pe 18 și 19 septembrie. Potrivit ONU, în ritmul actual, 575 de milioane de oameni vor trăi în sărăcie extremă până în 2030, foarte departe de eradicarea preconizată. Și 342 de milioane sunt femei, 8% din femeile lumii, amintește raportul.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)