ONU: Iranul şi-a dublat capacitatea de îmbogăţire a uraniului la centrala Fordo. Israelul se precipită

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA, cu sediul la Viena) a indicat joi că Iranul şi-a dublat numărul de centrifuge la instalaţia subterană Fordo, situată în centrul ţării, aceasta fiind o creştere mai importantă decât se aştepta a capacităţilor iraniene de îmbogăţire a uraniului.

În noul document privind Iranul, AIEA precizează că autorităţile au instalat aproximativ 2.000 sisteme centrifuge la Fordo la 18 august, faţă de aproximativ o mie de unităţi în luna mai. Din acestea, aproximativ 700 sunt în funcţiune, potrivit agenţiei internaţionale. La Fordo se produce uraniu îmbogăţit până la 19%.

În acelaşi raport, AIEA acuză Iranul că obstrucţionează acţiunea sa de verificare la baza militară Parchin, unde se bănuieşte că se desfăşoară activităţi nucleare ilegale.

Iranul "a efectuat unele activităţi la obiective unde agenţia a fost împiedicată să întreprindă verificări eficace", afirmă autorii raportului care se bazează pe imagini din satelit, sugerând că Teheranul a şters urme suspecte.

AIEA bănuieşte Iranul că a efectuat la baza Parchin explozii controlate cu aplicaţie militară.

De la începutul acestui an, agenţia internaţională îi cere fără succes Iranului să aprobe efectuarea unei verificări internaţionale corespunzătoare la respectivul obiectiv militar.

Marile puteri, în special SUA, susţin că Iranul îşi ascunde ambiţiile militare nucleare sub masca unui program atomic civil, în pofida dezminţirilor oferite de Teheran care insistă că proiectul său urmăreşte scopuri strict paşnice.

"Nu atacaţi Iranul!"

În acest context, primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat ieri că se va adresa Adunării Generale a ONU de la New York, din luna septembrie, pentru a avertiza asupra pericolului reprezentat de programul nuclear iranian, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat, Netanyahu precizează că va "spune naţiunilor lumii, cu o voce clară, adevărul despre regimul terorist al Iranului, care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru pacea lumii".

Nu se ştie deocamdată dacă premierul Netanyahu va avea o întrevedere cu preşedintele american Barack Obama în cursul vizitei sale în SUA, între 27 şi 30 septembrie. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima oară în luna martie, la Casa Albă.

Retorica recentă a unor lideri israelieni, care avertizează că timpul se scurge pentru a opri ceea ce ei numesc programul nuclear militar al Iranului, a provocat îngrijorări la nivel internaţional privind un posibil atac militar al statului evreu.

Potrivit cotidianului Haaretz, care citează surse de la ierusalim, cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe omologul său israelian în urmă cu zece zile pentru a-i cere să nu atace Iranul şi să mai dea o şansă diplomaţiei şi sancţiunilor impuse de ONU Republicii Islamice.

Noile dezvăluiri despre intensificarea activităţii nucleare iraniene aduc din nou în discuţie posibilitatea unui atac aerian israelian asupra instalaţiilor regimului de la Teheran.