ONU interzice ARMELE NUCLEARE celor ce, oricum, NU AU. Despre „SPRANȚE FALSE”

ONU interzice ARMELE NUCLEARE celor ce, oricum, NU AU. Despre „SPRANȚE FALSE”

Organizația Națiunilor Unite a adoptat un tratat de interzicere a armelor nucleare la care țările care dețin bombe atomice nu au participat.

Tratatul a fost adoptat cu 122 de voturi pentru, un vot împotrivă - Olanda, ţară membră NATO - şi o abţinere, însă aplicarea lui este imposibilă, având în vedere că puterile nucleare au refuzat să participe la acest demers, în contextul în care Coreea de Nord şi-a accelerat programul de înarmare, relatează AFP, preluată de Agerpres

Tratatul prevede o interzicere totală a dezvoltării, stocării şi ameninţării utilizării armelor nucleare, însă nu se va aplica decât în cazul statelor semnatare. Puterile nucleare spun că este nerealist și că nu va avea niciun impact asupra reducerii stocului mondial actual de aproximativ 15.000 de focoase nucleare. 

Există însă și susţinători ai tratatului, care văd în acesta o realizare istorică. Așa că s-a aplaudat în sala de conferinţe a ONU după votul care a încheiat trei săptămâni de negocieri între 141 de state, negocieri organizate de Austria, Brazilia, Mexic, Africa de Sud şi Noua Zeelandă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul va fi deschis spre ratificare începând din 20 septembrie şi va intra în vigoare după semnarea sa de către 50 de ţări. Partizanii acestei înţelegeri speră că tratatul va accentua presiunea asupra statelor care deţin arme nucleare pentru ca acestea să acorde mai multă atenţie dezarmării. 

„Am reuşit să semănăm primele seminţe ale unei lumi fără arme nucleare”, a declarat ambasadoarea statului Costa Rica, Elayne Whyte Gomez, care a prezidat conferinţa ONU privind tratatul. 

Niciuna din ţările deţinătoare de arme nucleare - SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa, India, Pakistanul, Coreea de Nord şi Israelul - nu a participat la negocieri. Chiar şi Japonia, singura ţară care a cunoscut tragica experienţă a unui atac atomic, în 1945, a boicotat negocierile. 

Singurul stat NATO care a participat la aceste negocieri a fost Olanda, ce are pe teritoriul ei arme nucleare americane şi unde parlamentul a cerut să fie trimisă o delegaţie la aceste tratative. Însă la final Olanda a votat împotrivă. O sursă diplomatică a uneia dintre ţările care se opun textului tratatului a apreciat că este vorba de „speranţe false” în raport cu ceea „ce este cu adevărat posibil în materie de dezarmare nucleară”. 

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, declara la deschiderea negocierilor pentru tratat, pe 27 martie: „Nu doresc altceva pentru familia mea decât o lume fără arme nucleare, dar trebuie să fim realişti. Cine crede că Coreea de Nord va accepta o interzicere a armelor nucleare?”