Decretul preşedintelui moldovean Mihai Ghimpu, care instituie o zi a ocupaţiei sovietice, nu a plăcut Rusiei, care a blocat zilele trecute mai multe transporturi de vin moldovenesc.
Oficialii de la Moscova au anunţat, marţi, că mai multe transporturi totalizând 170.000 de sticle de vin moldovenesc au fost oprite de la vânzare pe piaţa rusească din cauza calităţii necorespunzătoare, potrivit Reuters.
Măsura vine la puţin timp după ce preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, a iritat Moscova prin semnarea unui decret ce proclamă ziua de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice".
Într-o intervenţie la postul de radio Eho Moskvî, şeful serviciului federal rusesc pentru protecţia consumatorului, Ghenadi Onişcenko, a apreciat că vinul moldovenesc conţine ingrediente toxice şi e bun doar pentru "vopsit gardurile". El a evitat să se pronunţe asupra unei interdicţii totale a importurilor.
Un astfel de embargo nu ar fi o premieră. În 2006, într-un moment de orientare spre Vest a ex-preşe dintelui Vladimir Voronin, Moscova a blocat importurile de vin moldovenesc, cu efecte economice grave pentru producători. Mecanismul a fost explicat de analistul Matvei Ganapolski, care a observat, la postul de radio citat, că "ingredientele periculoase apar în produse exact în momentul unor conflicte politice şi dispar atunci când aceste conflicte iau sfârşit".
Ministrul moldovean al agriculturii a precizat ieri că nu a fost informat despre blocarea transportului de vin, potrivit Mediafax. Producătorii se aşteaptă însă la restricţii, ca urmare a decretului Ghimpu, spune preşedintele uniunii oenologilor, Gheorghe Arpentin, citat de Mediafax.
Industria vinului este una vitală pentru moldoveni. În 2005, exporturile de vin reprezentau 10% din PIB, iar exporturile de vin către Rusia constituiau 20% din totalul exporturilor moldovene. În 2009, exporturile de vin către Rusia au reprezentat peste 3,1% din totalul Republicii Moldova, iar industria vinului a avut o pondere de 2,4% din PIB, precizează o analiză a agenţiei STRATFOR.