Evenimentul Zilei > Social > Onoare și respect. LMP și AMVVD i-au înaintat ministrului Apărării, Mircea Dușa, setul de propuneri pentru DREPTURILE MILITARILOR
Onoare și respect. LMP și AMVVD i-au înaintat ministrului Apărării, Mircea Dușa, setul de propuneri pentru DREPTURILE MILITARILOR

Onoare și respect. LMP și AMVVD i-au înaintat ministrului Apărării, Mircea Dușa, setul de propuneri pentru DREPTURILE MILITARILOR

Reprezentanţii Ligii Militarilor Profesioniști (LMP) au înaintat, săptămâna trecută, factorilor decidenţi din cadrul M.Ap.N., setul de propuneri în 16 puncte, propuneri susţinute de militarii activi din categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, permanent preocupaţi de îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă.

Liga Militarilor Profesionişti (LMP) a înaintat  ministrului Mircea Dușa un set de propuneri în care au ridicat 16 probleme mai grave cu care se confruntă militarii români. Proiectul este susţinut de militarii activi din categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. „LMP îşi exprimă convingerea că reprezentanţii MApN se vor apleca cu multă atenţie asupra acestui set de propuneri, înţelegând preocuparea noastră reală pentru îmbunătăţirea condiţiilor profesionale şi sociale ale corpului militarilor profesionişti, pentru viitorul acestei categorii de militari şi, în egală măsură, preocuparea noastră pentru promovarea imaginii şi prestigiului Armatei Române, în raport cu societatea civilă şi partenerii noştri internaţionali”, a scris Oana Nuţă, pe site-ul LMP.

Militarii sunt hotărâți să lupte pentru drepturile lor

De la anunțarea pe site că „LMP A ÎNAINTAT CONDUCERII M.Ap.N SETUL DE PROPUNERI ÎN 16 PUNCTE!” reacțiile militarilor nu au încetat să apară.

Astfel, Mihai Adrian  a scris, 22 august 2015:  „Va salut. Probabil nu este o idee noua, dna Oana Nuta sunt sigur ca a luat in calcul aceste variante de promovare si popularizare, vorbesc de legaturi mai stranse cu mijloacele media; aparitia in emisiuni radio si tv a reprezentantilor LMP. Poate gresesc si varianta asta este luata in calcul deja ,totusi exista emisiuni dedicate militarilor din toate structurile ,cred eu transparente si dedicate sprijinirii vietii corpului armatei. Emisiuni : JURNAL MILITAR-radio Romania actualitatiFECIORI LA OASTE-radio Romania antena satelorVESTI DE ACASA-radio Romania internationalROMANIA LA RAPORT-radio Romania Resita  iar la TV PROPATRIA .Stiu ,nu sunt emisiuni cu mare impact media dar se adauga posibilitatilor de promovare a intereselor LMP.Emisiuni in care nu se discuta numai despre onoarea de a servi patria ci si despre problemele reale a unei armate membru NATO, cred eu.Cu dorinta de a fi inteleasa pozitia mea dedicata dialogului si respectului ierarhiei militare va salut din Bucuresti”.
Sau:  Gabriel Merlan , 21 august 2015:Domnilor colegi ,
Acest set de propuneri , pe lângă noile iniţiative favorabile acestei profesii militare, trebuie să atragă atenţia M.Ap.N. cât şi Comisiei de Muncă din Parlamentul României, faptul că nu se respectă de drept, normele juridice prin care sunt stabilite expres drepturile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, tratându-se cu discriminare această categorie de militari.
Chiar dacă profesia şi activitatea SGP-lor este delimitată şi guvernată printr-o lege specială, nu trebuie  neglijate legile  fundamental-superioare prevăzute  imperativ  în Constituţia României,Codul Penal  cât şi în Codul muncii.
Un prim exemplu ar fi  degradarea  militară.
Degradarea militară este prevăzută expres în Codul Penal  la art.67 alin.2-3 şi nu poate fi pusă în aplicare printr-o altă prevedere,astfel că OG.90-2001 prin care au fost degradaţi militarii angajaţi,de la gradul de sergent la caporal, are caracter neconstituţiunal. Având termen imprescriptibil, OG.90-2001 poate fi atacată la Curtea Constituţională, producând efecte juridice retroactiv.
Un al doilea exemplu ar fi dreptul la echipament militar.
Dreptul la echipament militar respectiv ţinuta de lucru şi ţinuta de oraş, este limpede prevăzut în Contractul Individual de Muncă coroborat cu prev. Codului Muncii,astfel  M.Ap.N în calitate de angajator are obligaţia asigurării acestor echipamente. Ţinuta de oraş  este introdusă în drepturi de echipare însă în fapt, nu este distribuită SGP-lor, sub motivaţia  M.Ap.N că nu sunt fonduri disponibile.Acest caz crează cu intenţie o discriminare accentuată a SGP-lor, avându-se în vedere aspectul că, cadrelor militare se asigură toate drepturile de echipare, mai mult chiar, oferindu-le drepturi băneşti pentru a-şi procura personal echipament militar. Juridic, acest fel  de  caz  se poate  rezolva  prin Instanţele de Judecată  fiind de competenţa Tribunalului, secţia  Contencios Administrativ sub aspectul nerespectarilor clauzelor prevăzute in  CIM şi a prev.Codului Muncii, în situaţia militarilor se poate face numai  în nume personal  ori reprezentat  prin madatar cu procură judiciară sau avocat prin contract de reprezentare.
Un al treilea exemplu ar fi salarizarea.
Chiar dacă salariul minim pe economie a fost îngheţat în 2007 tuturor bugetarilor  prin masurile de austeritate impuse  de Guvernul precedent, multe alte instituţii de stat  au  militat vehement pentru marirea salariilor obţinând indexări  ale  salariului minim de 10-20%, însă M.Ap.N nu a făcut niciun demers în acest sens, dimpotrivă a micşorat norma de hrană .
Cu speranţa că cei  responsabili  vor trata cu seriozitate acest set de propuneri,vă transmit gânduri bune de la Cluj.
Cu stimă
Jurist.  Gabriel  Merlan”

Și ar mai fi multe alte comentarii de genul acesta.  Au fost și regrete. S-a regretat faptul că „L.M.M.M.( Liga Maiștrilor Militari de Marină n.r.) nu s-a alăturat, cel puțin până acum, demersului L.M.P., acțiune pe care o consider absolut necesară, pe deplin întemeiată și corect încadrată în legislația specifică asociațiilor de tip neguvernamental, apolitice și nelucrative.  Ce vor de fapt acești oameni? Nimic altceva decât ca printr-o viață ceva mai lipsită de griji, să contribuie la menținerea unei armate care să nu-și pregătească în ritm alert soldații profesioniști, făcând așa ceva datorită plecării acestora din sistem. De ce pleacă acești oameni? De bine credeți? Nicidecum, iar tocmai despre lipsa motivației profesionale este vorba, iar LMP asta încearcă să aducă la cunoștința factorilor de decizie de la nivelul Armatei Române, ba chiar de la nivelul statului român. Nu-i priviți, domnilor, cu suspiciune, pentru că nu aveți niciun motiv. Au și ei dreptul la o viață ceva mai bună, așa cum o au și alte segmente profesionale din Armate României. Este atât de greu de înțeles că sintagma „marea mută” nu prea mai este de actualitate?!?!” a scris Mm.pr.(r) Dumitru Mihăilescu – Președinte de Onoare al Ligii Maiștrilor Militari de Marină

 Asociația AMVVD și-a adus aportul la câteva propuneri!

Prezentă la inițiativă a fost si Asociația AMVVD. Plt.adj.pr. Marius Apostol, președintele AMVVD a declarat pentru „Evenimentul zilei” că „ noi am fost colaboratori cu 3 propuneri”. Dealtfel, acesta  a și comentat pe site-ul Ligii Militarilor Profesioniști: „Eroi ai ROMANIEI au fost din toate corpurile de militari, important este sa fim UNITI asa cum suntem in Teatrele de Operatii. Clasa politica trebuie sa inteleaga ca noi militarii ne facem datoria fata de Tara, oriunde si oricand, cateodata si puroiul doare… Cu toate ca suntem singurii din Europa de Est fara un sindicat… Si aici dau exemplu EUROMIL, sindicatul tuturor militarilor NATO, la care militarii romani nu u aderat, desi lupta, de atatia ani, sub auspiciile Tratatului Nord Atlantic. Dumnezeu sa binecuvanteze ROMANIA si ARMATA ROMANA!”

Mapele cu setul de propuneri au fost depuse la:

– MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE;
– MINISTRUL SECRETAR DE STAT ÎN RELAȚIA CU PARLAMENTUL;
– PREȘEDINTETELUI DE ONOARE LMP, DOMNUL SENATOR ALEXANDRU CORDOȘ ( COMISIA DE MUNCĂ );
– ȘEF AL STATULUI MAJOR GENERAL (SMG);
– ȘEF AL STATULUI MAJOR AL FORȚELOR TERESTRE(SMFT);
– ȘEF AL STATULUI MAJOR AL FORȚELOR NAVALE (SMFN);
– ȘEF AL STATULUI MAJOR AL FORȚELOR AERIENE (SMFA)

Cine sunt susținătorii acestor propuneri:

– FEDERAȚIA MILITARILOR DIN ROMÂNIA (FMR) – GEN.BG.(R) NICOLAE GROPAN
– ASOCIAȚIA OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE DIN ROMÂNIA (AORR) – GEN.BG. SĂVOIU CONSTANTIN BARTOLOMEU
– ASOCIAȚIA MILITARILOR VETERANI ȘI VETERANILOR CU DIZABILITĂȚI (AMVVD) – PLT.ADJ.PR. MARIUS APOSTOL
– SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISBONIBILIZATE (SCMD) – COL(R) MIRCEA DOGARU

Drepturi pentru urmașii eroilor decedați

De asemenea, ministrului îi mai sunt aduse în atenţie modificarea legii privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, modificarea şi completarea ordonanţei pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, acordarea tichetelor de vacanţă şi personalului militar sau personalului cu statut special din instituţiile aparţinând sistemului de apărare.

În aproximativ o lună, Ministerul Apărării Naţionale va trebui să dea un răspuns.

Trauma care nu se vindecă nici într-o viaţă

Căpitanul Constantin Piştea, la mijlocul lunii august, în Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale, se întreba „ cum ne tratăm eroii dincoace de front?” Printre rândurile scrise am găsit asta:  „Presa nu moare. Şi nu va muri cât timp oamenii vor simţi nevoia de a spune adevărul. Când oamenii aceştia mai sunt consideraţi şi eroi, adevărul lor devine inexpugnabil. De pildă, unul dintre aceşti eroi, dintre cei răniţi pe front şi întorşi în ţară cu aşchii în corp, povesteşte cum a fost operat de mai multe ori în Germania, cum operaţiile respective au avut succes, mai ales că ochiul afectat dădea semnale pozitive, însă ajuns în România, doctorii de aici au reuşit să-i ia şansele de vindecare prin proceduri care au stricat intervenţiile din afară. Aşa că eroul, pe numele său Marian Nicula, nu mai vede cu un ochi. O astfel de traumă nu se vindecă nici într-o viaţă. Să te întorci de pe front şi, în loc să fii apreciat, să fii pedepsit fizic… Aminteşte până la un punct de calvarul de după cel de-Al Doilea Război Mondial, calvar trăit de cei care luptaseră pe frontul de est, urmăriţi şi persecutaţi, închişi şi batjocoriţi de noul regim. Astăzi, lupta de acasă este mult mai subtilă. În văzul lumii, eroul este ridicat în slăvi, aşezat în faţă la ceremonii şi decorat, însă la ce contează cu adevărat, respectul public, eroul nu primeşte chiar ce ar trebui. Ba, uneori, i se mai şi bate obrazul că nu l-a pus nimeni să lupte acolo, departe, că nu l-a forţat nimeni să plece, ba a mai şi fost plătit bine.(…)

Unii dintre aceşti eroi umiliţi încă mai sunt curajoşi. Probabil, încercarea teribilă de pe front i-a armat atât de puternic încât nimic nu-i mai poate atinge. Pe de altă parte, au fost şi au rămas suficient de devotaţi sistemului astfel încât nu pot, nu că nu vor, nu pot să spună totul fără a răni pe cineva. Şi nu vor să rănească, ci numai să (le) fie bine. Un bine atât pentru ei cât şi pentru cei care vor fi ca ei. Pentru că, din păcate, răniţii/eroii teatrelor de operaţii sunt scrişi pe o listă fără sfârşit. Aşadar, şi pentru cei care vor veni, eroii de azi au grijă să nu dea nume, să nu acuze personal, ci doar să amintească situaţii, să dea exemple din care speră ca unii să aibă de învăţat.”