După ce președintele României a retrimis la Parlament, legea prin care se instituia un impozit de solidaritate pentru marile companii cu profituri record, OMV nu va mai trebui să achite acest impozit.
Surse din Parlament au informat faptul că prevederea care se referea la contribuția de 60 la sută în cazul companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, a fost eliminată din viitoarea lege.
Dacă această taxă de solidaritate ar fi rămas în forma actuală, OMV ar fi fost obligată să achite o sumă imensă, având în vedere cifra de afaceri pe care a avut-o în ultimul an fiscal, și profitul net de peste 500 de milioane de euro, pe care l-a realizat de pe urma activităților de extracție și rafinare a petrolului.
De asemenea, parlamentarii au introdus în noua lege o taxă de 350 de lei pentru tona de țiței extras și rafinat, pentru companiile din această industrie. Dacă luăm în calcul că OMV a anunțat în cursul anului trecut că a extras peste patru milioane de tone de țiței, rezultă o sumă de plată de aproape 1.5 miliarde de lei, potrivit Profit.
Președintele Iohannis a cerut reexaminarea
În data de 13 aprilie, președintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare a Legii de aprobare a OUG 132/2022, care se referă la impunerea contribuției de solidaritate.
Această contibuție a fost impusă în OUG 132/2022, în baza unui regulament european prin care societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, ar urma să achite această taxă de solidaritate.
”Potrivit textului nou introdus, este detaliat modul în care se va calcula ponderea în cadrul procentului de 75% din cifra de afaceri a activităților din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor. În acest scop sunt stabilite prețuri de referință ce vor fi incluse în calculul ponderii în cifra de afaceri societăților ce desfășoară astfel de activități, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra sau Viena, după caz, în anul fiscal/exercițiul financiar de referință”, se mai arată în documentul emis de Palatul Cotroceni.