Poluare istorică pe litoral! OMV Petrom-Petromar, amendată pentru terenurile acoperite cu petrol

Poluare istorică pe litoral! OMV Petrom-Petromar, amendată pentru terenurile acoperite cu petrol

Compania OMV Petrom-Petromar a fost amendată în urma controlului efectuat de Garda Națională de Mediu asupra terenurilor din apropierea plajei Vadu. Nivelul poluării este „istoric”, fapt care a atras sancționarea companiei cu o amendă în valoare de 60.000 de lei.

Garda Națională de Mediu a efectuat un control pe plaja Vadu, care face parte din rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în urma sesizărilor privind poluarea cu petrol. Reprezentanții Gărzii de Mediu au confirmat că terenul aparține Rompetrol Rafinărie S.A. 

Garda de Mediu a mai anunțat și că în urma controalelor în zonă compania OMV Petrom SA - PETROMAR a fost amendată cu 60.000 de lei pentru faptul că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată. De asemenea, a fost dispusă măsura sistării activității până la obținerea actului de reglementare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Controlul a fost efectuat în perioada 1-5 aprilie. Echipa de control s-a deplasat pe litoral și a constatat că terenul care face obiectul sesizării este acoperit parțial cu reziduuri petroliere și este situat în perimetrul a două casete îndiguite (diguri de nisip) ce aparțin OMV Petrom SA.

Până în 1994, în zona respectivă au fost depuse „materiale rezultate din dragarea celor două iazuri”.

„Existența reziduurilor petroliere pe amplasamentul celor două casete este o poluare istorică.”, spun inspectorii.

„În anul 1994 terenul menționat mai sus intră în proprietatea Rompetrol Rafinărie SA și se sistează depunerea materialelor rezultate din dragarea iazurilor.”, informează Ziuaconstanța.ro.

Terenul acoperit parțial de reziduuri petroliere se află la circa 2 km de plaja Vadu, care se află în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Totuși,plaja nu a fost afectată de poluare.

Potrivit informațiilor Gărzii de Mediu, Rompetrol Rafinărie a prezentat un plan preliminar de ecologizare a amplasamentului.

Comisarii au declarat că planul cuprindea doar elaborarea caietului de sarcini, atribuirea prin procedură a lucrărilor și finanțarea pe etape a acestora. Prin urmare, Garda de Mediu a dispus o măsură urgentă.

„Să elaboreze planul final de ecologizare, conform căruia se va desfășura acțiunea de decontaminare, cu etape și termene clare și să vă informeze UAT Corbu, Comisariatul General al Gărzii de Mediu și Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării.”, transmite instituția.

De asemenea, în urma controlului la UAT Corbu, comisarii au decis să „emită, cu promptitudine, autorizările necesare efectuării lucrărilor de eliminare a acestor reziduuri și e ecologizare a amplasamentului aflat pe raza UAT Vadu.”

În urma controlului s-au mai stabilit: „obligația de a supraveghea activitățile operatorilor economici pentru prevenirea/eliminarea unor eventuale poluări accidentale pe raza UAT” și „obligația de a urmări ca deținătorii, cu orice titlu, de suprafețe terestre și acvatice, supuse unor lucrări de refacere ecologică sau aflate într-o arie naturală protejate, să aplice și/să respecte măsurile stabilite de autoritatea competentă pentru protecția mediului.”

În timpul controlului, comisarii Gărzii Națioanle de Mediu au mai identificat două conducte de aprovizionare, una cu țiței și una cu metan, aparținând OMV Petrom SA – PETROMAR, amplasate la limita de proprietate cu terenurile menționate, însă nu au fost observate avarii accidentale.

OMV Petrom SA – PETROMAR a fost sancționată cu o amendă în valoare de 60.000 de lei pentru faptul că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată.

De asemenea, a fost dispusă măsura sistării activității până la obținerea actului de reglementare.