Omul care a găsit soluția de a stopa imigrația

Omul care a găsit soluția de a stopa imigrația

Marco Minniti, ministrul italian de Interne, este noua vedetă a Europei: admiratorii îl consideră omul care a rezolvat problema imigrației; denigratorii săi văd în el autorul lipsit de scrupule al unui târg cu milițiile nordafricane.

De când a preluat portofoliul Internelor, în decembrie 2016, Marco Minniti, un fost comunist de 61 de ani din Calabria, pare să fi găsit soluția de a trata cu Libia, o țară cu conducerea politică fărâmițată și cu frontierele permeabile, astfel încât să combată deopotrivă terorismul și traficul de persoane, scrie Politico.

Minniti susține că aceasta este singura cale de a rezolva problema imigrației în Europa. „Ceea ce a realizat Italia în Libia este un model pentru cum ar trebui abordate fluxurile migratorii, fără a ridica ziduri sau garduri cu sârmă ghimpată”, spune politicianul, care a supervizat serviciile secrete italiene în calitate de subsecretar sub doi prim-miniștri și a fost ministru adjunct de Interne în guvernul Romano Prodi. „Este un model de stăvilire a imigrației pe care Europa l-ar putea adopta”, crede Minniti. Ca ministru de Interne, în mai puțin de un an, el a introdus un cod de conduită pentru ONG-urile care se ocupau de salvarea imigranților din Mediterana, dar care fuseseră descoperite că lucrau mână în mână cu rețelele de traficanți de persoane. Astfel, oricărei organizații care a refuzat să semneze acest cod, ce impune subordonarea totală față de autoritățile italiene, i s-a interzis să opereze în Mediterana.

În februarie, Minniti a semnat cu guvernul libian un memorandum pentru combaterea traficului de persoane. În vară, el a ajuns la o înțelegere cu triburile din regiunea Fezzaan, la sud de Tripoli, și a reinstituit blocada prin care Garda de Coastă libiană împiedică ambarcațiunile din această țară să se îndrepte spre Europa. Rezultatul: reducerea numărului de imigranți care au ajuns pe țărmurile italiene - 118.011, anul acesta, până acum, comparativ cu 177.658, în aceeași perioadă din 2016, potrivit datelor oferite de Ministerul de Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: 23 iulie 2017: imigranți africani, a căror barcă pneumatică s-a spart, încearcă să ajungă la navele de salvare agerpres

„Înțelegerile sunt pecetluite cu sânge”

Probabil că realizarea cea mai importantă a strategiei lui Minniti, pe care el o numește „diplomația deșertului”, este acordul de pace pe care l-a intermediat între două din cele mai puternice triburi din sudul Libiei - Awlad Suleiman și Tebu.

În aprilie 2016, 60 de șefi de trib, lideri religioși, primari și oficiali din poliție și armată s-au strâns la Palazzo Viminale, sediul Ministerului italian de Interne. Minniti a stat 72 de ore în negocieri crâncene, mediind certurile dintre liderii tribali. La început, aceștia nu au avut încredere în el, mărturisea Minniti într-un interviu: „Doar când i-am asigurat că sunt din Calabria, o regiune în care înțelegerile și alianțele sunt pecetluite cu sânge, au acceptat să semneze”.

Acțiunile sale l-au propulsat în fruntea popularității printre membrii guvernului de la Roma, potrivit unui sondaj din septembrie. „Minniti este politicianul cel mai popular, deoarece le oferă oamenilor un sentiment de siguranță”, spune Ilvo Diamanti, un cunoscut sociolog italian.

Stânga spumegă de furie

Ministrul de Interne are parte și de critici. Marco Bertotto, șeful departamentului de lobby al organizației Doctori Fără Frontiere, acuză: „Guvernul italian, cu sprijinul Europei, a blocat plecările din Libia, fără a lua în calcul violările drepturilor omului pe care le va provoca.” În noiembrie, șeful Departamentului ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al Hussein, a afirmat că acțiunile Gărzii de Coastă libiene de a bloca plecările spre Europa sunt „inumane”.

Reprezentanți ONU, care au vizitat taberele de imigranți din Libia, au vorbit despre violențe, bătăi sau violuri. Evident, Al Hussein omite să spună că asemenea evenimente sunt frecvente și în taberele de refugiați din Europa, fiind provocate chiar de imigranți. Nici despre numărul imigranților care își pierdeau viața în apele Mediteranei, în traversări cu ambarcațiuni improvizate sau suprapopulate, Al Hussein nu suflă o vorbă. În 2016, numărul imigranților înecați în Mediterana a fost de 4967.