Omul nostru din Bagdad

Omul nostru din Bagdad

Jurnalistul irakian a fugit din Bagdad ascuns într-un TIR şi s-a reinventat, ca refugiat, la Timişoara. Maher scrie despre lumea arabă.

Un jurnalist de investigaţii irakian, care a fugit din Bagdad şi s-a refugiat în România, îşi reinventează viaţa la Timişoara. De câteva luni, Maher Al Mashhadani a devenit redactor al unei publicaţii on-line.

Torturat în închisoare

Pe DeBanat.ro, jurnalistul de 28 de ani scrie despre situaţia politică din zona arabă. Spune că nu şi-a imaginat niciodată va mai ajunge vreodată să profeseze ca jurnalist: "În Irak, când primeam ameninţări, mă gândeam că mor liniştit pentru că am scris adevărul. Când am ajuns în România am găsit oameni foarte prietenoşi care m-au ajutat".

Maher îşi aminteşte că a trăit toată viaţa numai în război: cu Iranul, apoi cele două conflicte cu SUA şi, în cele din urmă, războiul civil. Oamenii nu mai puteau să iasă după ora 18.00, din cauza hoţilor, tâlharilor şi teroriştilor. Miliţia avea ordin să împuşte şi se puneau bombe la moschei. "Erau imagini sinistre: cadavre pe stradă din care se hrăneau câinii vagabonzi", povesteşte tânărul.

"Când am început să lucrez la "Alghad Almoshreq" ("Viitorul luminos") am primit informaţii că războiul civil era alimentat de guvern şi am scris asta", afirmă jurnalistul. În octombrie 2009 a fost ridicat de pe stradă şi arestat. "Eram legat la ochi şi la mâini. Zilnic eram torturat: foloseau bătaia, curentul electric, apa", povesteşte Al Mashhadani. După trei luni, a fost eliberat. A fugit în Turcia şi apoi, într-un TIR în Europa. Voia să ajungă în Germania dar l-au prins la Nădlac. După un an a primit acte de refugiat şi a învăţat limba română. "Sunt cel mai fericit om din lume că îmi pot face meseria de suflet", spune Maher. Ca ziarist de investigaţii în Irak te cam joci cu viaţa. Maher a fost arestat şi curentat cu cabluri electrice în detenţie

Ne puteți urmări și pe Google News