Rusia a recunoscut că a suferit pierderi semnificative de trupe în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că victimele sunt o tragedie uriașă pentru ţară şi speră că Moscova își va atinge obiectivele de război „în zilele următoare”. Comentariile sale au venit după expulzarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat vineri că ceea ce Rusia numește operațiunea specială din Ucraina s-ar putea termina în viitorul apropiat, din moment ce obiectivele Moscovei sunt pe cale să fie îndeplinite și că soldații și negociatorii ruși lucrează în acest sens.
Dmitri Peskov, a mai spus că Moscova înțelege că anumite țări care au încercat să adopte o poziție echilibrată au devenit ținta presiunilor pentru a vota joi să suspende Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în urma relatărilor despre „încălcări și abuzuri grosolane și sistematice împotriva drepturilor omului” în Ucraina, un vot în urma căruia Moscova a anunțat că părăsește Consiliul.
Peskov a negat că trupele ruse ar fi responsabile pentru execuțiile din orașul Bucha
Acesta a spus că „trăim în zile numai cu falsuri și minciuni”. Mai mult, a susținut fără temei că au fost puse în scenă imagini cu civili uciși în oraș. Cu toate acestea, admite că Rusia a suferit pierderi semnificative şi izbitoare. Pe 25 martie, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că 1.351 dintre soldații săi au fost uciși în luptă. Ucraina pune numărul deceselor rușilor la aproape 19.000.
Cu o zi în urmă, Peskov a admis că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe”, pe care le-a catalogat drept „o mare tragedie”.
Peskov a mai susținut că Rusia caută modalități de a pune capăt războiului
Rusia a retras trupele de la Kiev mutându-şi cea mai mare parte a focalizării războiului în estul Ucrainei - dar luptele nu arată semne de încheiere a războiului. Între timp viceprim-ministrul Ucrainei i-a îndemnat pe ucrainenii care locuiesc în est să fugă cât mai pot , iar intensitatea bombardamentelor de acolo împiedică deja evacuările.
Armata noastră face tot posibilul pentru a pune capăt acestei operațiuni. Și sperăm că în zilele următoare, în viitorul previzibil, această operațiune își va atinge obiectivele sau o va finaliza prin negocierile dintre delegația rusă și ucraineană.
Joi, națiunile occidentale au impus noi sancțiuni economiei ruse ca răzbunare pentru presupusele crime de război din Ucraina. Senatul SUA a votat în unanimitate pentru eliminarea statutului comercial al Moscovei de „națiune cea mai favorizată”, deschizând ușa noilor tarife și controalelor la import pentru produse precum platină, chimicale, fier și oțel.
Și UE a fost de acord să impună treptat o interdicție a importurilor de cărbune rusesc, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de lire sterline) pe an pentru economia rusă, în următoarele 120 de zile.
Rusia recunoaște că care de-a face cu cea mai drastică cădere a economiei
Vorbind în fața parlamentului Rusiei, Duma de stat, prim-ministrul Mihail Mișhustin a recunoscut că impactul cumulativ al sancțiunilor ample înseamnă că țara se confruntă cu cele mai proaste perspective economice din ultimele decenii.
Fără îndoială, situația actuală ar putea fi numită cea mai dificilă din ultimele trei decenii pentru Rusia. Astfel de sancțiuni nu au fost folosite nici măcar în cele mai întunecate vremuri ale Războiului Rece. Dar impactul sancțiunilor occidentale a fost limitat, spunând parlamentarilor că „sistemul financiar, sânul vital al întregii economii, a rezistat.
După ce s-a prăbușit la un minim istoric la sfârșitul lunii februarie, moneda Rusiei, rubla, a revenit la nivelul de dinainte de război.
Președintele Ucrainei Zelenski și-a reînnoit apelurile pentru noi livrări de arme grele din Occident, spunând că forțele sale au nevoie de „arme care să îi ofere mijloacele de a câștiga pe câmpul de luptă și aceasta va fi cea mai puternică sancțiune posibilă împotriva Rusiei”, informează BBC.