„Omul este o maimuţică perversă !” Alexandru Macedon. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

„Omul este o maimuţică perversă !” Alexandru Macedon. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Noul şi vechiul, trecutul şi prezentul, se amestecă interesant, astăzi. Din această dialectică temporală şi calitativă se pot naşte idei, concepte şi proiecte noi pentru interesela tale

Dar, să vă spun o poveste despre Alexandru Macedoneanul, cel născut în acestă zi, sau acum două zile. De ce această nepotrivire? Ei bine o să vă spun altă dată cum s-au înghesuit cele 365 şi un sfert zile ale anului solar în cele 360 grade ale zodiacului. Ori, se ştie din însemnările istoriei că Alexandru cel Mare a fost născut „la trecerea Soarelui din Cancer în Leo”.

Alexandru Macedon, numit mai târziu cel Mare, Alexandros III Philippou Makedonon, a fost şi un iscusit om de afaceri, nu numai un general excelent. Unificarea Greciei, care i-a luat mai mult timp decât cucerirea restului lumii cunoscute, a fost doar o anexare economică făcută prin vectorul militar şi politic. Alexandru dispunea de o piaţă autosuficientă cu surse de venituri şi consumatori cunoscuţi şi cu o mentalitate accesibilă a omului de rând. Faptul că lui Alexandru i-a luat mai mulţi ani cucerirea unei peninsule pe care poţi s-o străbaţi în fugă, în două zile, s-a datorat faptului că era în concurenţă şi confruntare cu verii săi, cu prietenii săi buni, cu membrii ai familie sale.

Alexandru a realizat, poate primul în istorie, că mărimea unei pieţe economice si sociale este direct proporţională cu nivelul tehnologic şi cu regimul politic impus. Or, piaţa macedo-grecească nu permitea, din punct de vedere economic şi militar, dezvoltarea unui număr mare de centre de putere. Pentru că până la urmă, economic, financiar, politic, militar, informatic sau parapsihologic – vorbim despre acelaşi lucru, despre Putere, ca despre o vrajă, o magie puternică care face ca un anumit om să devină conducătorul celorlalţi!

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a cucerit Lumea, o să vă povestesc altă dată cum, Alexandru era singuratic şi mizantrop. Bunul şi singurul său prieten, învăţătorul lui, filozoful Aristotel, cel care a "inventat" gândirea europeană, murise de bătrâneţe de mult. Marea lui pasiune, prietenul lui din copilărie, generalul Hefestion, murise de febră tifoidă, Alexandru era bisexual. Toţi celor care le dăduse încrederea îl dezamăgiseră. Stătuse cu ei, glumise şi suferiseră împreună, le dăduse aur şi putere, ţări şi femei prefrumoase. Toţi îl părăsiseră, toţi îl trădaseră, într-un fel, sau altul. Poate că nu am făcut bine că i-am ţinut aşa de aproape? – se întreba uneori Alexandru. La nici 33 de ani, Alexandru era îmbătrânit, trist şi dezgustat.

Când, până la urmă, un complot i-a pus capăt vieţii, legenda persană spune că Alexandru, simţind la un banchet efectul plăcut, dar mortal al otrăvii regilor Persiei, opiul, a spus ultimile sale cuvinte uitându-se la giumbuşlucurile pe care le făceau câteva maimuţici aduse din îndepăratat Indie :  „Omul este o maimuţică perversă !”.

Tinere lup, padawan, sau hobbit, nu renunţa niciodată la felul tău de a fi, nu te lăsa subjugat de obiecte şi nu te lăsa impresionat de opulenţa şi bijuteriile scumpe promovate de unii "bogaţi". Adevărata bogăţie este cea simplă şi clară, fără zorzoane şi diaree de valori şi evenimente fără rost. Bijuteriile, ceasuri Rollex şi lanţurile de aur, sunt proteze, aduc valoare unui individ care nu are valoare proprie, ci trebuie să recurgă la una împrumutată. Am cunoscut oameni bogaţi, foarte bogaţi, care nu aveau nici ceas la mână, dar impuneau prin ceea ce ştiau, ceea ce erau ei, nu prin ceea ce purtau. „Nu haina face călugărul!” spune un vechi proverb din sudul Franţei, care se referea la minoriţi, la catari. Libertatea personală nelimitată este singurul dividend al adevăratei bogăţii!

Dar, m-am cam lungit, tineri lupi, padawani şi hobbiţi şi orice Putere aş avea nu pot să fac ziua mai lungă, dar cum Forţa este întotdeauna cu noi, atâta vreme cât suntem drepţi şi curajoși, cum spunea Herodot despre strămoșii noștri, mâine avem şansa să fie o altă zi!