Din lagărul-penitenciar unde a fost închis anul trecut de Vladimir Putin, disidentul rus Aleksei Navalnîi a trimis mai multe scrisori trimise revistei Time în care avertizează Occidentul să nu mai cadă în capcanele liderului de la Kremlin.
Aleksei Navalnîi cere Vestului să nu îi facă nicio concesie preşedintelui Vladimir Putin în conflictul legat de Ucraina.
Revista Time face trimitere, sub titlul „Omul de care se teme Putin”, pe coperta ultimului număr la articolul bazat pe scrisorile primite de la disidentul rus, potrivit Agerprea.
Occidentul cade mereu în capcanele preşedintelui Rusiei, a scris cel mai cunoscut opozant al acestuia în mai multe scrisori trimise din lagăr revistei Time.
„În loc să îi ignore aiurelile, SUA acceptă agenda lui Putin şi se grăbeşte să organizeze întâlniri. Ca un şcolar speriat care este intimidat de unul dintr-o clasă mai mare”, acuză Navalnîi.
Strategia lui Putin
În opinia lui Navalnîi, liderul de la Kremlin se teme mai puţin de apropierea NATO de frontierele Rusiei decât de pierderea puterii:
„Pentru a consolida ţara şi elitele, Putin are nevoie de toate aceste măsuri extreme, de toate aceste războaie – reale, virtuale, hibride sau doar confruntări la limita războiului, aşa cum vedem acum”.
Disidentul consideră că legarea sancţiunilor occidentale de invadarea Ucrainei face parte din strategia lui Putin de evitare a sancţiunilor personale şi că SUA ar trebui să facă presiuni asupra preşedintelui rus din afară, iar susţinătorii săi (ai lui Navalnîi – n.r.) să facă acelaşi lucru din interior, ceea ce ar putea diviza elitele din jurul Kremlinului.
Aleksei Navalnîi este închis într-un lagăr penitenciar din Pokrov, la aproximativ 100 de km de Moscova. El a fost arestat anul trecut chiar de pe aeroport când s-a întors în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.
M100 Media Awards
Aleksei Navalnîi şi fundaţia sa Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) au primit în octombrie premiul german pentru libertate de opinie şi democraţie, M100 Media Awards, înmânat unui colaborator apropiat al militantului încarcerat.
Leonid Volkov, aliat şi asociat al lui Aleksei Navalnîi, a asigurat că fundaţia îşi continuă activitatea în pofida represiunii Kremlinului.
„Noi continuăm, bineînţeles”, a subliniat Volkov, care trăieşte în exil şi a primit premiul la Potsdam, în apropiere de Berlin.
„Am dovedit că corupţia este o problemă a drepturilor omului”, a adăugat acesta.
Fondul luptei împotriva corupţiei al lui Aleksei Navalnîi, declarat în iunie drept „organizaţie extremistă” de un tribunal din Moscova, are de fapt interzisă orice activitate, ca de pildă să publice texte pe internet, să organizeze manifestaţii şi să participe la alegeri, după decizii ale justiţiei ruse.
De la sfârşitul lunii septembrie, opozantul încarcerat în urma unui dosar de fraudă pe care el îl consideră motivat politic este vizat de o anchetă pentru că ar fi „creat şi condus o organizaţie (comunitate) extremistă” prin FBK şi alte opt organizaţii legate de mişcarea sa.
După otrăvirea sa în vara anului 2020, atribuită de Occident serviciilor secrete ruseşti, Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri medicale în Germania, ceea ce a dus la deteriorarea relaţiilor între Berlin şi Moscova.