Omul de afaceri Călin Mitică şi foşti directori din CFR, trimişi în judecată pentru corupţie
- Ionel Stoica
- 7 august 2015, 14:53
Unsprezece persoane, între care omul de afaceri Călin Mitică, care controla acţionariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca şi SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, şi foşti directori din CFR, au fost trimise în judecată de DNA, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind transmis Tribunalului Cluj.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei de 414.392 lei lui Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi ulterior, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie, astfel încât să obţină contractele de servicii revizie la mai multe automotoare în valoare de peste 220 de milioane de lei.
”Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de o societate controlată de Gavriş, în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv. La aceste fapte ar fi participat şi Dumitru Bărbăcuţi, director general al SC Remarul 16 Februarie, în calitate de coautor”, se arată în rechizitoriul DNA.
Procurorii susţin că în luna septembrie 2014, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi i-au determinat pe Mircea Arnăutu şi Marian Panaite să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale SNTFC CFR Călători SA.
”Arnăutu şi Panaite au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiţii abuzive operatorul economic privat SC Remarul 16 Februarie pentru ca acesta să poată participa la licitaţia privind servicii de reparaţii la locomotive electrice, valoarea lucrărilor licitate fiind de peste 55 de milioane de lei. Omologarea a fost efectuată în condiţiile în care societatea nu îndeplinea condiţiile legale obligatorii în vederea participării la licitaţie. Demersurile ilegale efectuate de Arnăutu şi Panaite au condus, în final, la câştigarea licitaţiei respective de către SC Remarul 16 Februarie”, au subliniat procurorii DNA.
Totodată, în rechizitoriu se mai arată că în perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, Gelu Dae, în calitate de director general al Autorităţii Feroviare Române (AFER), a exercitat presiuni asupra membrilor unei comisii de analiză în scopul îngreunării cercetărilor, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a lui Călin Mitică.
”În luna decembrie 2012, Adriian Ştefan, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup, a promis şi remis un folos material necuvenit lui Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CNCF CFR SA, pentru ca acesta, în virtutea influenţei avute în cadrul companiei naţionale, să determine funcţionari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale Transferoviar. Folosul material necuvenit a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relaţia Bucureşti – Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro”, se subliniază în rechizitoriu.
În perioada martie 2013 - martie 2014, acelaşi Adriian Ştefan a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, lui Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale SC Transferoviar Grup.
”Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi în modalităţi disimulate, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Seceleanu, soţia directorului Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi”, mai susţin procurorii DNA.
Aceştia au mai arătat că, în perioada 9 decembrie 2013 – 2 iulie 2014, Alexandru Teodor Gavriş a pretins şi a primit în mod repetat, suma totală de 257.128 lei, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, ”pentru ca să îndeplinească/ să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societăţii respective, care avea în derulare contracte atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA”.
Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Călin Mitică, Kinga Mădărăşan, Alexandru Teodor Gavriş, Adriian Ştefan şi Georgel Mihuţ, într-un dosar separat, pentru alte infracţiuni comise de aceştia.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
În toamna anului trecut, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, într-un dosar de corupţie în care erau vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere.În urma acestora, şapte persoane au primit atunci mandate de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.
Potrivit DNA, omul de afaceri Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat pe care l-a constituit împreună cu Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru obţinerea de avantaje economice ilegale în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar sau în libertate, a unsprezece persoane şi a SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, omul de afaceri Mitică Călin, care controla acţionariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca şi SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, toate în formă continuată, şi complicitate la cumpărare de influenţă, Dumitru Bărbăcuţi, director general al SC Remarul 16 Februarie, la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, Alexandru Teodor Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, la data faptelor, pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani, precum şi Adriian Ştefan, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, cumpărare de influenţă, şi Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galaţi, la data faptelor, pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani.
De asemenea, au fost trimişi în judecată în libertate Marian Panaite, inspector la Autoritatea Feroviară Română (AFER), la data faptei, şi Cristian Mircea Arnăutu, director al Oficiului Notificat Feroviar Român din cadrul AFER, la data faptei, pentru abuz în serviciu, Gelu Dae, director general al AFER, la data faptei, pentru favorizarea făptuitorului, Florin Ştefan Andrei, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, şi Liliana Luţa Seceleanu, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, dar şi Alexandru Sorin Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă, din CNCF CFR SA, la data faptei, pentru trafic de influenţă. Totodată, a fost trimisă în judecată şi SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, toate în formă continuată.