Sean Hoare, jurnalistul care dezvăluise practicile de la "News of the World", a tăcut pentru totdeauna. Poliţia britanică i-a găsit, luni, cadavrul în apartamentul său din Watford.
În vârstă de 47 de ani, Sean Hoare a lucrat iniţial la "The Sun", unde şef i-a fost chiar Andy Coulson, ulterior director de comunicare al actualului premier britanic, David Cameron. Anul trecut, într-un interviu acordat cotidianului american "New York Times", Hoare a dezvăluit cum Coulson însuşi îl încuraja să recurgă la interceptări ilegale pentru a afla informaţii despre vedetele din showbiz.
Viaţă de jurnalist: stres, droguri şi alcool
Poliţia nu avea, ieri, indicii că Sean Hoare ar fi fost ucis. Autorităţile şi prietenii jurnalistului iau în calcul un deces din cauze naturale, starea de sănătate precară a acestuia fiind de notorietate.
Şi totul se întâmpla pentru ca în ziarul lui Mordoch să apară dezvăluiri senzaţionale şi exclusivităţi. În competiţia cu alte publicaţiiv de pe piaţă, interceptările ilegale erau cele care făceau diferenţa şi piesa de rezistenţă a strategiei lui Andy Coulson. "Toată lumea recurgea la interceptări ilegale. Toţi fuseseră luaţi puţin de valul puterii pe care o aveau", mai spunea Hore, într-o discuţie cu Nick Davies, jurnalist la "The Guardian".
Presiunile venite din partea lui Coulson erau foarte mari, iar stresul devenea uneori greu de suportat. "În newsroom erau concediaţi oameni, oameni care izbucneau în lacrimi şi se apucau apoi de băut", declara Hoare, concediat şi el când nu a mai putut face faţă cerinţelor conducerii. "Eu ştiu, toţi ştim, că interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice era endemică.“ SEAN HOARE, fost jurnalist
REACŢII
Hackerii au atacat site-ul "The Sun"
Gruparea de hackeri LulzSec a spart, în noaptea de luni spre marţi, site-ul tabloidului britanic "The Sun", aparţinând magnatului media Rupert Murdoch, şi au postat un anunţ macabru despre moartea acestuia, transmite agenţia Reuters.
Potrivit "The Telegraph", hackerii au postat, pe site-ul "The Sun", o fotografie a lui Murdoch, sub care au scris următorul mesaj: "A fost descoperit corpul fără viaţă al magnatului media".
Gruparea de hackeri LulzSec şi-a câştigat notorietatea după o serie de atacuri împotriva site-urilor unor mari companii, cum ar fi Sony, Nintendo, precum şi a paginilor web ale Senatului Statelor Unite şi CIA. ÎNCOLŢIT
Scandalul care l-a adus pe mogulul media cu picioarele pe pământ
Rupert Murdoch, pe care revistele de specialitate îl descriu drept un antreprenor "self-made", este proprietarul celui de-al doilea imperiu media din lume, News Corporation, care a avut anul trecut un profit de peste 2,5 miliarde de dolari. Averea magnatului născut în Australia se ridica anul trecut, potrivit Forbes, la 6,3 miliarde de dolari, clasându- se pe locul 113 în topul celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revista americană. Aproape 53.000 de oameni sunt angajaţi ai imperiului extins pe toate continentele.
La doar 21 de ani, Rupert Murdoch a preluat afacerea familiei sale care edita un ziar regional în oraşul australian Melbourne. După doar câţiva ani, tânărul manager reuşise să se extindă în toată Australia, achiziţionând mai multe publicaţii locale şi regionale.
În 1968, Murdoch a pătruns pe piaţa media britanică cumpărând săptămânalul "News of the World". Un an mai târziu achiziţiona tabloidul "The Sun". "The Times" şi "The Sunday Times" au intrat în portofoliul său în 1981. În 1973, el a achiziţionat prima publicaţie americană, "San Antonio Express-News" iar trei ani mai târziu cumpăra tabloidul "New York Post".
Şocat şi ruşinat
"Cea mai umilitoare zi din viaţa mea", a mărturist, ieri, magnatul în faţa comisiei parlamentare care anchetează scandalul interceptărilor. Alături de el s-a aflat şi fiul său James, cel care conduce operaţiunile din Marea Britanie ale imperiului său media, şi Rebeka Brooks, fost redactor-şef al tabloidului "News of the World".
El a mai dezvăluit parlamentarilor că nu a avut nicio idee despre amploarea pe care o luaseră interceptările pentru că unii dintre subordonaţii săi l-au indus în eroare. "Am fost absolut şocat şi ruşinat când am aflat", a adăugat magnatul media care a dat vina pentru acest scandal pe oamenii care îi conduceau afacerile din Marea Britanie.
La rândul său, James Murdoch şi-a prezentat scuze victimelor interceptărilor şi a dat asigurări că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla vreodată. Citiţi şi:
- The Guardian: Teama de Murdoch a dispărut la fel ca frica românilor de Ceaușescu
- Magnatul media Rupert Murdoch ar putea vinde toate ziarele britanice pe care le deţine
- Scandalul News of the World: Încă o arestare şi două percheziţii, la Londra
- Tabloidul britanic "News of the World", implicat în scandalul interceptării telefoanelor