Noul primar de Constanța, amiralul Vergil Chițac, l-a chemat să lucreze în echipa lui pe omul care l-a înfundat pe Radu Mazăre la închisoare.
Primarul de la Constanța a dat o lovitură de imagine și l-a adus în echipa lui pe Ion Cătălin Cucoară, fost angajat ca specialist economic la Direcția Națională Anticorupție. Cucoară a redactat un amplu raport economic, privind retrocedările ilegale de la Constanța, care a stat la baza condamnării lui Mazăre la închisoare, după un proces care a durat mai mulți ani.
Cucoară a fost numit de amiralul Chițac în funcția de director al Direcției Patrimoniu și Cadastru de la Primăria Constanța, el fiind transferat de la Parchetul General.
După o campanie electorală grea, Vergil Chiriac, care a candidat din partea PNL a fost ales primar al orașului Constanța. El a promis că va face „militărie” atât în primărie cât și în orașul Constanța, scopul lui fiind ca, în cel mult șase luni, să schimbe, la propriu, fața orașului.
Mazăre este la închisoare
În dosarul retrocedărilor, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare şi la pedeapsa complementară de interzicere a exercitării unor drepturi pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei principale, pentru abuz în serviciu, în formă continuată.
Grupul infracţional care s-a constituit în Constanţa, în dosarul retrocedărilor de terenuri, ”a funcţionat ca o veritabilă organizaţie de tip mafiot”, se arată în motivarea sentinţei în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari din primărie, afacerişti, notari şi evaluatori.
„Conlucrarea în acest caz dintre aşa zişii cesionari de drepturi şi reprezentanţii autorităţilor locale, ce a implicat folosirea unor acte false întocmite în deplină cunoştinţă de cauză de notari, este emblematică pentru asocierea infracţională constituită la nivelul municipiului, care a funcţionat ca o veritabilă organizaţie de tip mafiot şi al cărei scop a fost devalizarea patrimoniului acestui municipiu în beneficiul unor terţi. Aceşti inculpaţi nu au avut nicio reţinere pentru a intra în stăpânirea unor terenuri din patrimoniul Constanţei, deşi ştiau că acest lucru se face prin încălcarea legii”, se arată în sentința de condamnare.