Omul care a învins propaganda de la Cairo

Un tânăr de 30 de ani a reaprins protestele din Egipt, într-un moment în care regimul părea să fi adus sub control masele de demonstranţi.

Protestatarii egipteni au ocupat ieri, pentru a 15-a zi consecutiv, Piaţa Tahrir, într-un număr fă ră precedent de la debutul crizei, însufleţiţi de un interviu televizat dat de unul dintre activiştii din spatele manifestaţiilor, deţinut timp de două săptămâni de autorităţi.

Wael Ghonim, în vârstă de 30 de ani, unul dintre directorii filialei Google pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a devenit peste noapte catalizatorul unei mişcări de protest care părea să scadă în intensitate, după ce a apărut la o emisiune populară de televiziune, Ten PM, în care s-a emoţionat şi a izbucnit în lacrimi.

În timp ce pe ecranul televizorului se perindau poze ale tinerilor ucişi în protestele din Cairo, comentariile sale şi ale moderatoarei au atins coarda sensibilă a milioane de telespectatori.

"Au murit de dragul viitorului acestei ţări. Au spus că ceea ce generaţiile trecute nu au putut face, noi putem", a declarat gazda emisiunii.

Vizibil emoţionat, Ghonim, care fusese invitat la postul Dream TV pentru a povesti despre cele două săptămâni de detenţie, s-a ridicat în direct de pe scaun pentru a-şi ascunde lacrimile. Moderatoarea a procedat la fel.

Un nou val de proteste

Ieri, în Piaţa Tahrir, mii de manifestanţi i-au scandat numele. "Nu vom renunţa la principala noastră revendicare, aceea ca Mubarak să plece", a răbufnit Ghonim, în faţa tinerilor din piaţă.

El a jucat un rol-cheie în organizarea virtuală a campaniei care a precedat primele proteste din 25 ianuarie. Apariţia sa la emisiunea găzduită de Mona el- Shazly, o vedetă de televiziune care a sfidat adesea autorităţile, percepută de public drept un om de televiziune independent, a şters cu buretele toată propaganda pe care regimul de la Cairo a pus-o în scenă prin diferite mass-media, scrie ziarul american "New York Times". "Emoţiile lui pur şi simplu au explodat. Am fost atât de mişcat", a recunoscut Ibrahim, un profesor universitar.

Timp de două săptămâni, televiziunea de stat egipteană a prezentat mişcarea de protest ca fiind violentă şi orchestrată de forţe externe. Asta în cazurile în care nu a ignorat cu totul ceea ce se întâmpla pe străzi. Pe Facebook, organizatorii protestelor promit un nou val de manifestaţii, mult mai puternic.

Vineri este programat din nou un marş de amploare împotriva regimului Mubarak. Deşi guvernul încearcă să prezinte negocierile cu opoziţia ca pe o mare realizare, principalele figuri din tabăra adversă subliniază că aparentele concesii făcute de putere sunt de parte de a răspunde aşteptărilor manifestanţilor.

RADICALIZARE

Al-Qaida lansează un apel la Jihad

Celula organizaţiei teoriste al- Qaida din Irak a intervenit în criza din Egipt, adresându-le manifestanţilor antiguvernamentali un apel la Jihad, relatează Euronews. Gruparea le-a cerut egiptenilor să renunţe la "naţionalismul păgân" şi la "democraţia dezamăgitoare" şi să aducă la putere un guvern care să instaureze sharia, legea islamică.

Riscul transformării Egiptului într- un stat islamist este ca şi inexistent, consideră secretarul genral al Ligii Arabe, Amr Mussa, care ar putea candida la scrutinul prezidenţial din toamnă.

"Această revoluţie este, înainte de toate, a tineretului şi a claselor mijlocii şi, dacă ajunge la bun sfârşit, mesajul trimis ţărilor arabe şi restului lumii va fi foarte puternic, tocmai pentru că nu este în niciun caz legată de religie sau de vreun grup religios. Priviţi componenţa manifestanţilor: sunt creştini şi musulmani", spune Mussa, întrun interviu pentru "Le Monde".

Reprezentanţii Frăţiei Musulmane nu sunt promotorii revoluţiei egiptene, "ei participă la ea, astai tot", a adăugat Mussa. El a dat asigurări că demonstraţiile anti- Mubarak vor continua.