OMS va susține, la finalul anului 2021, o sesiune specială pentru negocierea unui nou tratat internațional privind pandemiile. Propunerea a fost lansată de mai mulți lideri europeni, printre care se numără și Klaus Iohannis.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va susține, la finele anului 2021, o ședință specială, în cadrul căreia se va negocia un tratat internațional pentru gestionarea viitoarelor pandemii, la nivel global. Decizia în cauză a fost luată pe fondul propunerilor mai multor lideri europeni, printre care se numără și Klaus Iohannis.
Adunarea Internațională a Organizației Mondiale a Sănătății va avea loc în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie.
OMS a fost criticată pentru gestionarea pandemiei de Covid-19
Ambasadorul sud-african Mxolisi Nkosi a explicat că în cadrul noii ședințe „vor fi discutate beneficiile unei astfel de convenții, acord sau alt instrument internațional”, care să faciliteze gestionarea viitoarelor pandemii, în contextul în care OMS a fost criticată că a luat măsuri prea întârziate în ceea ce privește pandemia de coronavirus.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat, pe de altă parte, că statele nu aplică, în general, cu strictețe normele internaționale de sănătate impuse de OMS în ceea ce privește diverse focare de epidemii.
Amploarea pandemiei de coronavirus a avut loc și pe fondul absenței solidarității internaționale, susține directorul general al OMA. „Nu putem rezolva această slăbiciune fundamentală decât cu un angajament obligatoriu între țări, pentru a oferi o bază solidă pentru cooperare”, a spus el.
„Negocierile ar putea dura, dar acesta este un pas istoric către securitatea sănătății globale”, a scris pe Twitter Simon Manley, ambasadorul Marii Britanii la ONU.
Iohannis a cerut adoptarea unui tratat pentru gestionarea pandemiilor
Într-o scrisoare semnată de mai mulți lideri internaționali, inclusiv președintelui Klaus Iohannis, era subliniată necesitatea unui tratat internațional pentru gestionarea viitoarelor pandemii.
„Credem că națiunile ar trebui să lucreze împreună în direcția unui nou tratat internațional privind pregătirea pentru pandemii și răspunsul la acestea. Un astfel de angajament colectiv reînnoit ar marca un moment de reper în intensificarea pregătirii pentru pandemii la cel mai înalt nivel politic. Acesta ar avea drept fundament Constituția Organizației Mondiale a Sănătății, cu implicarea altor organizații relevante cu rol-cheie în acest efort, în sprijinul principiului „sănătate pentru toți”. La baza unui astfel de tratat ar sta instrumente existente în domeniul sănătății la nivel mondial, în special Regulamentul sanitar internațional, care ar asigura o temelie solidă și testată de la care să putem porni și căreia să îi aducem îmbunătățiri”, arată un document al autorităților internaționale.
Propunerea referitoare la un tratat internațional privind pandemiile a fost anunțată pentru prima dată de președintele Consiliului European, Charles Michel, cu ocazia Forumului pentru pace de la Paris din noiembrie 2020.
"Trebuie să mergem mai departe și să tragem învățăminte de pe urma pandemiei. Considerăm că este cu adevărat esențial să putem acționa mai rapid și într-un mod mai coordonat, să asigurăm disponibilitatea echipamentelor medicale și să facem schimb de informații foarte rapid, pentru a-i proteja pe cetățenii noștri cât mai bine cu putință", s-a exprimat Charles Michel, potrivit consilium.europa.eu.