OMS: Vaccinurile nu vor pune capăt pandemiei. Este o iluzie să obții imunitatea colectivă
- Antonia Hendrik
- 10 septembrie 2021, 17:39
Directorul OMS din Europa s-a arătat pesimist vineri, 10 septembrie 2021, cu privire la capacitatea unei rate ridicate de vaccinare de a opri singură pandemia Covid-19, datorită variantelor care au redus perspectiva „imunității colective”.
Cu noile variante, numai vaccinurile nu vor putea pune capăt epidemiei Covid, a declarat vineri șeful OMS din Europa.
Cu o probabilitate crescută ca boala să rămână endemică fără a fi eradicată, Hans Kluge a spus în timpul unei conferințe de presă că pandemia va dispărea când vom ajunge la o acoperire minimă de vaccinare de 70% din populația lumii, ceea ce va fi aproape imposibil..
Noile variante au schimbat regulile jocului
Întrebat dacă acest obiectiv se mai păstrează sau ar trebui ridicat, Hans Kluge a subliniat că variantele mai noi și mai contagioase, în special Delta, au schimbat regulile jocului.
La acea vreme, deși varianta detectată inițial în India era deja în creștere, nu a existat o astfel de apariție a unor variante mai transmisibile și mai virale, a argumentat el.
Deci, cred că acest lucru ne aduce la punctul în care obiectivul principal al vaccinării este în primul rând prevenirea formelor severe de boală și deces, a subliniat Hans Kluge.
Dacă considerăm că SARS-CoV-2 va continua să sufere mutații și să rămână alături de noi, precum gripa, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică și să dobândim cunoștințe foarte valoroase cu privire la impactul dozelor suplimentare, a adăugat el.
Imunitatea colectivă nu se poate obține doar cu vaccinuri
Potrivit epidemiologilor, acum pare nerealist să se realizeze imunitatea colectivă numai prin vaccinuri, dar acestea sunt încă cruciale pentru a controla pandemia Covid-19.
Un nivel foarte ridicat de vaccinare rămâne, de asemenea, esențial pentru a reduce presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate care au nevoie disperată de a trata alte boli decât Covid, a declarat vineri Hans Kluge.
Acum dominantă, varianta Delta este considerată a fi cu 60% mai transmisibilă decât precedenta (Alpha) și de două ori mai mult decât virusul istoric. Cu cât un virus este mai contagios, cu atât este mai mare pragul imunității colective, adică pragul persoanelor imunizate dincolo de care se oprește epidemia. Acest lucru poate fi obținut prin vaccinuri sau infecții naturale, scrie ouest-france.fr.