OMS temperează Moscova: Vaccinul rusesc anti-COVID trebuie evaluat

OMS temperează Moscova: Vaccinul rusesc anti-COVID trebuie evaluat Sursa foto: Arhiva EvZ

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de OMS.

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia este prima ţară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de teste clinice pe oameni.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

''Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă'', a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea'', a explicat el.

Potrivit preşedintelui Putin, vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare şi permite dezvoltarea unei ''imunităţi stabile'' faţă de COVID-19, liderul de la Kremlin afirmând de asemenea că fiica sa şi l-a injectat.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiect, Kirill Dmitriev, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea ''Sputnik V'', nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită, şi începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie.

OMS încearcă, între timp, să asigure o distribuţie echitabilă a viitoarelor vaccinuri şi pentru a asigura un acces extins la acestea.

„Şi trebuie să fim corecţi în acest sens, pentru că acesta este un bun global. Vaccinurile pentru această pandemie nu sunt pentru bogaţi sau pentru săraci, ci pentru toată lumea", a spus el.

Guvernul Statelor Unite va plăti 1,95 miliarde de dolari pentru a cumpăra 100 de milioane de doze dintr-un vaccin COVID-19 dezvoltat de Pfizer Inc şi BioNTech, dacă se va dovedi sigur şi eficient, au transmis cele două companii.