Organizația Mondială a Sănătății recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat
Editura Evenimentul si Capital

Organizația Mondială a Sănătății recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat

Autor: | | 0 Comentarii | 278 Vizualizari

Societatea Română de Microbiologie, Coaliția pentru o Nouă Prevenție, Coaliția România Sănătoasă, Asociația Mame pentru Mame împreună cu Comisia de Sănătate din Senatul României au organizat marți la Senat o dezbatere cu tema „VACCINAREA – PRIORITATE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ȘI POSIBILĂ TEMĂ DE SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ”, care a reunit decidenți politici, societăți medicale profesionale, lideri de opinie, asociații de pacienți și părinți. Participanții la dezbatere și-au propus o analiză obiectivă și constructivă în ceea ce privește aplicarea programului național de vaccinare și măsurile luate de autoritățile române pentru reducerea bolilor pneumococice și scăderea mortalității cauzate de acestea.

„Țările cu o rată ridicată a mortalității infantile trebuie să aibă ca prioritate introducerea vaccinului pneumococic conjugat. Organizația Mondială a Sănătății recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naționale de imunizare în lumea întreagă. Aș dori să susțin încă o dată acest mesaj astăzi. Toate studiile noastre subliniază importanța vaccinării împotriva Streptococcus Pneumoniae, având în vedere rata foarte mare a bolilor cauzate de pneumococ în lume și în regiune”, a declarat Dr. Miljana Grbic, reprezentantul în România al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării care a avut loc marți, 18 octombrie 2016, la Senat. Statisticile pe plan mondial indică o rată îngrijorătoare de îmbolnăviri cauzate de pneumococ. „La nivel mondial, statisticile pentru anul 2000 arătau că au fost înregistrate 14,5 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu boli pneumococice, dintre care 826.000 de cazuri au fost mortale. În Europa, datele OMS indică faptul că, în același an, regiunea Europa a OMS a înregistrat 15.000 de decese cauzate de bolile pneumococice și 260.000 de cazuri”, a subliniat Dr. Miljana Grbic. Președintele Societății Române de Pediatrie, Prof. Dr. Marin Burlea, care este totodată membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, s-a referit la incidența bolilor pneumococie în lume și în România: „La nivel mondial, aproape 1,6 milioane de oameni mor anual prin această patologie, inclusiv un milion de copii mai mici de cinci ani. În anul 2012, 27 de State Membre au raportat 20.785 cazuri confirmate de boală invazivă penumococică, cu o rată globală a cazurilor confirmate de 4,28 la 100.000 de locuitori. România are cea mai mare rată de mortalitate infantilă din țările Uniunii Europene. 27,5% din decesele la copiii de sub un an sunt cauzate de boli ale aparatului respirator inferior, iar 29% dintre cazurile de decese la copii de până la 5 ani sunt cauzate de pneumonii și pot fi atribuite bolilor pulmonare invazive cauzate de pneumococ. Prin urmare, este importantă vaccinarea anti-pneumococică cu vaccin pneumococic conjugat”, a concluzionat Marin Burlea.

Prof. Dr. Doina Azoicăi, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a vorbit despre aspectul portajului bacteriilor care duce la creșterea ratei de infecții grave: „Portajul asimptomatic este cel mai frecvent la copii, care pot deveni purtători de unul sau mai multe serotipuri de pneumococ încă din primele luni de viață. Copiii purtători pot reprezenta un risc major de contaminare pentru vârstnici, care au un risc acut de a dezvolta infecții grave pneumococice. Avantajul unui program național de imunizare este protecția indirectă prim imunizarea de grup la populația de toate vârstele. Studiile arată că în Marea Britanie, după trei ani de la introducerea vaccinului pneumococic în planul național de vaccinare, incidența bolilor pneumococice invazive în rândul populației de peste 65 de ani a scăzut cu 64%, iar în Statele Unite cu 58%”.

Cele mai alarmante date raportate subliniază rezistența Streptococcus Pneumoniae la antibiotice. Rezistența este semnalată la 67% la tulpinile izolate la copiii cu statul de purtător de infecție nasofaringiană, spun medicii. Președintele Societății Române de Pneumologie Pediatrică, Prof. Dr. Doina Pleșca, s-a referit în mod special la acest aspect: „Centrul de Control European al Bolilor Transmisibile arată că în România rata rezistenței bolilor pneumococice la antibiotice ajunge la 50%. În raportările noastre, rata este de 70%. Suntem într-o zonă de alertă roșie care ar trebui să spună ceva în decizia de a introduce vaccinarea anti-pneumococică. Vaccinarea este considerată printre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică deoarece salvează mii de vieți”.

Dr. Daniela Ștefănescu, membră a Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a prezentat datele unui sondaj despre percepția activității de vaccinare realizat în rândul medicilor de familie. Astfel, 89% dintre medicii chestionați au solicitat introducerea vaccinului pneumococic în Programul Național de Imunizare. În acest context, Dr. Ștefănescu a asigurat că „medicii de familie sunt în marea lor majoritate pro vaccinare, înțeleg beneficiile acesteia. Societatea Națională de Medicina Familiei recomandă pacienților vaccinarea, iar medicii doresc sprijinul altor forțe – autorități publice, părinți, medici, educatori -, pentru a determina o atitudine responsabilă pro-vaccinare”. SNMF recomandă un plan de acțiune multianual care să includă activități de cercetare, acțiuni îndreptate către medicii de familie, asistentele medicale, către pacienți, acțiuni desfășurate în comun cu alte societăți profesionale și advocacy pentru vaccinare.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a menționat efortul societăților medicale care militează pentru introducerea vaccinării: „Ne-am constituit într-o Coaliție a societăților profesionale și civile care militează pentru vaccinare în general și pentru utilitatea introducerii vaccinării anti-pneumococice în țara noastră care, teoretic, figurează în cadrul Programului Național de Vaccinare de câțiva ani, dar condiția de asigurare a fondurilor necesare achiziției acestui vaccin nu a putut fi îndeplinită. A existat o tentativă de achiziție acum câțiva ani care s-a soldat cu un eșec”. Într-un comunicat din 13 octombrie 2016, Ministerul Sănătății informa că din a doua parte a lunii octombrie 2016 intră în normalitate programul de vaccinare a copiilor, conform schemei naționale de imunizare, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare și va fi demarată procedura de achiziție. Toți reprezentanții societăților profesionale medicale prezenți la dezbatere au salutat decizia Ministerului Sănătății, accentuând importanța sustenabilității programelor de vaccinare, care pot îmbunătăți semnificativ sănătatea publică.

Prof. Dr. Florin Mihălțan, fost președinte al Societății Române de Pneumologie, a subliniat importanța vaccinării adulților pentru a reduce rata îmbolnăvirilor pneumococice: „Inacceptabil de mulți oameni continuă să moară și să sufere în cauza bolilor prevenibile prin vaccinare. În Europa, sunt raportate zilnic în medie 9.000 de cazuri de îmbolnăviri de pneumonie dobândită în comunitate, aceasta fiind și cea mai frecventă cauză infecțioasă de deces. Numai 10% dintre adulții de peste 50 de ani sunt vaccinați împotriva bolilor pneumococice, pentru că recomandările de vaccinare lipsesc în multe țări europene”. Vaccinarea anti-pneumococică este soluția pentru aceste probleme, spun medicii pneumologi: „Copiii, vârstnicii și persoanele cu comorbidități prezintă cel mai mare risc de boli pneumococice și de deces prin astfel de boli. Vaccinurile conjugate pot determina un răspuns imun mai rapid și mai eficient prin inducerea memoriei imunologice”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate