Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prognozează că persoanele cele mai vulnerabile la COVID-19, cum ar fi vârstnicii, vor trebui să se vaccineze anual, iar restul persoanelor, la doi ani.
OMS a realizat o prognoză cu privire la intervalul la care va trebui să se facă vaccinul anti-Covid-19
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prognozează că persoanele cele mai vulnerabile la COVID-19, cum ar fi vârstnicii, vor trebui să se vaccineze anual pentru a fi protejaţi împotriva tulpinilor de COVID-19, arată un document intern obţinut de Reuters.
Estimarea este inclusă într-un document care este discutat zilele acestea la o întrunire a consiliului de administraţie al Gavi, alianţă pentru distribuirea vaccinului care conduce, alături de OMS, programul COVAX. Prognoza poate fi modificată şi este asociată cu alte două scenarii mai puţin probabile.
Producătorii de vaccinuri Moderna şi Pfizer, împreună cu partenerul său german BioNTech, au fost vocali cu privire la faptul că lumea va avea în curând nevoie de doze suplimentare pentru a menţine un nivel ridicat de imunitate, dar dovezile pentru acest lucru sunt încă neclare.
În document nu se arată modul prin care s-a ajuns la aceste concluzii
Documentul la care se face referire arată că OMS consideră vacinarea anuală pentru indivizii cu risc ridicat şi vaccinare odată la doi ani pentru populaţia generală ca scenariu de bază. În document nu se arată modul prin care s-a ajuns la aceste concluzii, dar precizează că vaccinurile ar urma să fie actualizate în mod regulat pentru a răspunde acestor ameninţărilor prezentate de noile tulpini.
Acest document este datat pe 8 iunie şi este încă în lucru. În scenariul de bază se estimează că ar urma să fie produse circa douăsprezece miliarde de doze de vaccin COVID-19 la nivel global anul viitor.
Acest cifră ar fi puţin mai mare faţă de prognoza de unsprezece miliarde de doze pentru acest an, citată de Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA).
Într-un scenariu pesimist, OMS spune că producţia va fi de şase miliarde de doze anul viitor, din cauza reglementărilor stricte pentru vaccinuri noi şi a problemelor de fabricaţie a celor existente.