Românii au respirat ușurați atunci când toate restricțiile pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-Cov-2 au fost ridicate. Numărul scăzut de infectări ne-a făcut să credem că am scăpat de pandemia care ne-a schimbat complet viețile, însă se pare că ne-am grăbit puțin. Specialiștii avertizează cu privire la un nou val de infectări, cauzat, în principal, de ridicarea restricțiilor prea „brutal”.
Hans Kluge, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a vorbit în cadrul unei conferințe de presă susținută în Republica Moldova despre evoluția COVID-19 după ridicarea restricțiilor. Potrivit acestuia, mai multe state europene au ridicat mult prea brusc restricțiile, iar creșterea numărului de infectări era o etapă la care se așteptau. România face și ea parte dintre țările care au ridicat complet restricțiile dintr-o singură etapă, imediat după expirarea stării de alertă.
Chiar dacă mai multe state din UE înregistrează o creștere a cazurilor de COVID-19, situația nu este momentan alarmantă. Directorul OMS mărturisește că este „optimist, dar vigilent” în ceea ce privește evoluția pandemiei în Europa.
Potrivit bilanțurilor, Hans Kluge susține că 18 din cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS au înregistrat creșteri cu privire la numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2.
„Ţările în care observăm o creştere deosebită sunt Regatul Unit, Irlanda, Grecia, Cipru, Franţa, Italia şi Germania”, a precizat Hans Kluge.
Directorul OMS susține că, cel mai probabil, în spatele ratei crescute a infectării se află varianta BA2, care este mai transmisibilă, dar nu mai periculoasă decât alte variante.
Potrivit bazei de date OMS, la finalul lunii ianuarie a acestui an, numărul de cazuri COVID-19 din Europa era în scădere, însă a început să înregistreze noi creșteri. În ultimele șapte zile, au fost confirmate peste 5,1 milioane de cazuri noi şi 12.496 de decese.
Printre țările care au ridicat într-o singură etapă restricțiile se numără și România. Încă din momentul în care a făcut anunțul cu privire la relaxare Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a ținut să precizeze că e a propus ridicarea restricțiilor în mai multe etape. Oficialul a mărturisit recent același lucru.
„Eu am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (…). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii”, a declara recent ministrul Sănătăţii la RFI.
Italia, număr alarmant de noi infectări. În 24 de ore cifrele s-au triplat
Mai multe state din Europa se confruntă cu o creștere a numărului de noi cazuri de infectarea cu virusul SARS-Cov-2. În Italia, în doar 24 de ore, numărul de noi infectări s-a triplat. Ultima dată când numărul noilor infecții se apropia de 100.000 a fost pe 8 februarie.
Potrivit informațiilor emise de Ministerului Sănătății din Italia, luni au fost înregistrate 32.573 de noi cazuri, iar marți au fost confirmate 96.365 de noi infecții. În ceea ce privește numărul deceselor, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 197, în creștere comparativ cu ziua de luni, când au murit 119 persoane.
Marți au fost efectuate 641.896 de teste COVID, în timp ce luni erau 218 216. Rata de pozitivare a fost de 15,01%, față de 14,9% ieri.
La ATI sunt internați 455 de pacienți, cu opt mai puțini față de numărul înregistrat luni.