OMS declară variola maimuței urgență sanitară globală. Numărul cazurilor de infectare a crescut îngrijorător

Sursa foto: arhiva EVZ

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să declanșeze, sâmbătă, cel mai înalt nivel de alertă în cazul variolei maimuței. Europa a deveni epicentrul infectărilor, iar boala s-a transmis și la copii.

Variola maimuței a afectat aproape 17.000 de persoane în 74 de ţări și cauzat până acum 5 decese. „Am decis să declar Urgenţă sanitară publică de interes internaţional“, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, precizând că riscul în lume este relativ moderat în afară de Europa, unde acesta a crescut în ultima perioasă, potrivit AFP.

Nivelul de alertă a fost ridicat și din cauza faptului că variola maimuței a fost  depistată până acum la șase copii, semn că se poate transmite la persoanele apropiate, mai ales dacă acestea petrec mult timp împreună și folosesc aceleași prosoape sau așternuturi.

Multe cazuri în Europa

Variola maimuței este endemică în Africa, dar a apărut la finele lunii mai și în Europa, care acum a devenit epicentrul infectărilor. Spania este cea mai afectată țară, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând "grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani".

În România primul caz de variola maimuței a fost despitate în 13 iunie. Numărul infectărilor a ajuns la 20, ultimul caz fiind depistat chiar astăzi. ”În afara Africii 99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi", a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze, potrivit news.ro. 

Simptomele bolii

Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament. Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile.

Simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.