OMS dă alarma după ce Europa a devenit focarul planetei! Ce trebuie să facă rapid guvernele

În fața agresiunii sălbatice a pandemiei, care a transformat bătrânul continent în focarul numărul 1 al planetei, Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele din Europa să ia rapid măsuri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis, sâmbătă, un apel la solidaritate statelor europene și la un efort concertat pentru a preveni răspândirea coronavirusului în Europa, care a devenit oficial, săptămâna aceasta, cel mai mare focar pandemic de pe mapamond.

Fără carantină

O atenție deosebită și lucidă trebuie acordată adunărilor cu mulți oameni, atrag atenția experții organizației, care le cer în același timp autorităților să evite pe cât posibil reimpunerea carantinei totale. Asta nu exclude, însă, reimpunerea restricțiilor, în funcție de contextul fiecărei țări în parte.

„Este trist să vedem cum multe țări europene se confruntă cu o creștere rapidă a infectărilor, iar guvernele sunt nevoite să ia măsuri ferme în încercarea de a opri transmiterea virusului. Și este extrem de greu să nu impui restricții atunci când transmiterea atinge un anumit nivel”, a spus Michael Ryan, director în cadrul OMS.

Ruperea lanțului de transmisie

„Nu este vorba de impunerea carantinei, ceea ce autoritățile încearcă să facă nu este să impună carantina, ci să rupă lanțul de transmitere. Noi încercăm să evităm carantina masivă, care are darul de a pedepsi comunitățile, societatea. Trebuie să ne asigurăm că nu ne concentrăm doar pe restricții, ci și pe supraveghere, pe testare, pe anchete epidemiologice, pe educație și pe faptul că toată lumea își asumă responsabilitatea: comunitatea și autoritățile deopotrivă”, a adăugat Michael Ryan.

Europa a devenit noul focar COVID-19 al planetei, după ce a raportat mai multe cazuri decât SUA, Brazilia, India - deținătoarele de până acum ale recordurilor negative. De asemenea, s-au înregistrat cele mai multe cazuri și la nivel global într-o singură zi: aproape 340.000 raportate vineri.

În timp ce India este încă lider în lume la cazurilor noi raportate în 24 de ore, noile infecţii au scăzut cu 20% faţă de vârf. În Statele Unite, care are cel mai mare număr total de cazuri şi decese din lume, noile infecţii sunt în creştere.

Sursa: Digi 24