OMS: Covid-19 va secera în Europa, în octombrie și noiembrie

epa08403568 Clinical staff wear Personal Protective Equipment (PPE) as they care for a patent at the Intensive Care unit at Royal Papworth Hospital in Cambridge, Britain, 05 May 2020. NHS staff wear an enhanced level of PPE in higher risk areas such as critical care to minimise the spread of infection between staff and patients. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/NEIL HALL / POOL ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă ca numărul zilnic de decese cauzate de Covid-19 în Europa să crească în lunile octombrie și noiembrie. Acestea vor fi „mai grele”, a declarat, luni, directorul filialei sale europene.

Potrivit lui Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, o mortalitate mai ridicată este de așteptat să fie înregistrată în lunile octombrie și noiembrie.

Numărul cazurilor înregistrate de Covid-19 crește în prezent pe Vechiul Continent, dar cu un număr zilnic de morți aproape stabil.

Creșterea numărului de decese zilnice se va datora creșterii cazurilor din cauza reluării epidemiei în Europa, potrivit OMS.

„Suntem într-un moment în care țările nu doresc să audă astfel de vești proaste și înțeleg acest lucru”, a spus Hans Kluge, care a dorit totuși să transmită „mesajul pozitiv” potrivi căruia pandemia „se va opri într-un moment sau altul”.

OMS Europa reunește, luni și marți, toate cele cincizeci de state membre pentru a discuta răspunsul la pandemie și a conveni asupra strategiei sale cincinale.

OMS i-a avertizat pe cei care cred că sfârșitul epidemiei va coincide cu dezvoltarea unui vaccin, care este încă în curs de desfășurare.

„Aud tot timpul: Vaccinul va reprezenta sfârșitul epidemiei. Desigur că nu”, a declarat Hans Kluge.

„Nici nu știm încă dacă vaccinul va fi eficient pentru toate segmentele populației. Unele semne pe care le primim sunt că va fi eficient pentru unii, dar nu și pentru alții ”, a subliniat medicul belgian.

„Și dacă dintr-o dată trebuie să comandăm diferite vaccinuri, vă dați seama ce coșmar logistic” a avertizat Hans Kluge.

„Sfârșitul acestei pandemii va fi atunci când, ca și comunitate, vom învăța să trăim cu această pandemie. Și asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv ”, a spus el.

Numărul de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în Europa a crescut brusc de câteva săptămâni, în special în Spania și Franța.

Până vineri, peste 51.000 de cazuri noi au fost raportate doar în acea zi în cele 55 de țări ale OMS Europa, mai mult decât vârfurile observate în aprilie, potrivit datelor publice ale organizației.

În același timp, numărul zilnic de morți rămâne la nivelul observat de la începutul lunii iunie, în jur de 400 până la 500 de decese legate de Covid-19, potrivit aceleiași surse.