Vineri, agenția pentru cancer a OMS a etichetat talcul drept „probabil cancerigen” pentru oameni, însă un expert extern a avertizat să nu se considere acest anunț drept o „literă de lege”.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a OMS își bazează decizia pe „dovezi limitate” că talcul poate provoca cancer ovarian la om, „dovezi suficiente” că provoacă cancer la șobolani și „dovezi mecaniciste puternice” că provoacă semne cancerigene în celulele umane.
Talcul este foarte periculos
Talcul, un mineral natural, este exploatat în întreaga lume și utilizat la fabricarea pudrei pentru copii. Potrivit IARC, cu sediul la Lyon, majoritatea oamenilor folosesc pudră pentru copii sau produse cosmetice cu talc.
Acesta a adăugat că mineritul, prelucrarea și utilizarea produselor constituie cea mai mare expunere la talc. Multe studii au arătat că femeile care folosesc talc pe organele genitale prezintă un risc mai mare de cancer ovarian.
Cu toate acestea, în unele studii, talcul ar fi putut conține azbest, care provoacă cancer. „Un rol cauzal pentru talc nu a putut fi pe deplin stabilit”, informează agenția în The Lancet Oncology. Kevin McConway, un statistician de la Open University neimplicat în cercetare, a avertizat că „cea mai evidentă interpretare a IARC este de fapt înșelătoare”.
Ce spune OMS
Agenția dorește „să răspundă la întrebarea dacă substanța are potențialul de a provoca cancer, în anumite condiții pe care IARC nu le specifică”, a spus el.
El a adăugat că „nu există o dovadă că utilizarea talcului cauzează un risc crescut de cancer”, deoarece studiile au fost observaționale.
Anunțul vine la câteva săptămâni după ce Johnson & Johnson a plătit 700 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile că a indus în eroare clienții cu privire la siguranța produselor sale pe bază de pudră de talc.
Sunt dovezi suficiente
În ciuda retragerii produsului din America de Nord în 2020, Johnson & Johnson nu a recunoscut nicio faptă ilicită în soluția sa. Utilizarea talcului pe organele genitale nu a crescut riscul de cancer ovarian în cadrul unei analize efectuate în 2020 pe 250 000 de femei din SUA.
Acrilonitrilul, un polimer chimic, a fost clasificat vineri drept „cancerigen pentru oameni” de către IARC. Raportul a găsit „dovezi suficiente” care leagă acrilonitrilul de cancerul pulmonar. Fibrele de îmbrăcăminte, covoarele, materialele plastice și alte produse de consum utilizează polimeri de acrilonitril, potrivit medicalxpress.com.