Sunt raportate focare de pneumonie la spitalele de copii din Beijing, Liaoning și alte orașe. OMS a cerut Beijingului mai multe informații cu privire la o posibilă epidemie ținută sub preș de autoritățile comuniste la fel ca în cazul focarelor de coronavirus de la finalul anului 2019. Unii experți cred că ar putea fi vorba de un nou virus ce ar putea declanșa o pandemie.
O nouă pandemie ar putea izbucni tot în China, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Beijingului mai multe informații cu privire la un focar de pneumonie misterioasă.
În nordul Chinei, focarul afectează mai ales copiii, iar OMS a făcut „o solicitare oficială pentru informații detaliate cu privire la o creștere a bolilor respiratorii și a raportat grupuri de pneumonie la copii”.
China are o creștere a cazurilor de boli asemănătoare gripei după ce a abandonat politica „zero COVID” în decembrie 2022.
O pneumonie la fel de gravă cum a fost coronavirusul
La începutul acestei săptămâni, ProMED, o comunitate medicală online care a ridicat întrebări la sfârșitul anului 2019 cu privire la o boală necunoscută care circulă în Wuhan, care mai târziu a devenit COVID-19.
Acum, pare să fie mai multe rapoarte media privind cazurile de pneumonie nediagnosticată în rândul copiilor din nordul Chinei.
FTV News, o publicație taiwaneză, a raportat că spitalele de copii din Beijing, Liaoning și alte locuri din nord au fost „copleșite de copii bolnavi”, iar părinții se întreabă dacă autoritățile „ascund o epidemie”.
OMS cere explicații pentru focarul din China
„Am solicitat, de asemenea, informații suplimentare despre tendințele recente în circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2, RSV și mycoplasma pneumoniae, și povara actuală asupra sistemelor de sănătate. OMS este, de asemenea, în contact cu clinicieni și oameni de știință prin parteneriatele noastre tehnice și rețelele existente în China”, se arată în comunicat.
Dr. Krutika Kuppalli a scris pe X că boala „ar putea fi orice” și că multe țări au avut focare de boli respiratorii după ridicarea restricțiilor pandemice: „Avem nevoie de mai multe informații despre simptome, epidemiologie și ceea ce a fost testat”, a adăugat ea.
OMS a îndemnat cetățenii din China să ia măsuri pentru a-și reduce riscul de a contracta o infecție respiratorie, să fie cu vaccinul la zi, să poarte măști, să se testeze și să mențină distanța față de alte persoane. Primele cazuri de ceea ce s-a dovedit a fi COVID-19 au fost raportate ca fiind o pneumonie inexplicabilă la sfârșitul anului 2019, primul deces din cauza bolii survenind în ianuarie 2020.
O echipă OMS a vizitat în cele din urmă Wuhan pentru a investiga focarul la începutul anului 2021, dar originile virusului rămân neclare, potrivit Al Jazeera.