OMS avertizează! Armata rusă nu mai ține cont de nimic: „Atacurile asupra spitalelor şi ambulanțelor sunt în creștere rapidă”
- Antonia Hendrik
- 8 martie 2022, 23:13
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și altor instituții de îngrijire a sănătății din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile și a avertizat că țara este lipsită de provizii medicale vitale.
Agenția ONU a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra unităților de sănătate publică de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, fără a menţiona cine a fost responsabil.
Ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat în conferința de presă că bilanțul include incidente în care în care ambulanțele au fost rechiziționate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.
„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Acestea au crescut destul de rapid în ultimele zile”, a declarat Smallwood.
ONU va asigura echipamente medicale şi tot ceea ce este necesar în spitale
Agenția lucrează pentru a furniza rapid materiale medicale Ucrainei, unde oxigenul, insulina, echipamentele de protecție personală, materialele chirurgicale și produsele din sânge se epuizează, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul briefingului.
Furnizarea de oxigen, vaccinuri pentru copii, în special împotriva poliomielitei pe fondul unei epidemii, și expertiză în domeniul sănătății mintale se numără printre prioritățile principale ale OMS pentru regiune arată agenția, a spus el.
Kluge a subliniat, de asemenea, necesitatea de a acorda prioritate nevoilor de sănătate ale femeilor, inclusiv sănătatea maternă și îngrijirea obstetricală de urgență, și de a răspunde violenței sexuale și de gen.
Conflictele din trecut ne-au arătat că adolescentele, femeile cu dizabilități și femeile în vârstă se află în cea mai vulnerabilă situație. Se confruntă cu un risc crescut de a suferi atacuri din partea persoanelor străine și din partea grupurilor armate, precum și abuzuri intime”, a spus Kluge.
Programe de vaccinare pentru refugiați
Într-o declarație separată, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că țările vecine Ucrainei care găzduiesc refugiați ucraineni ar trebui să îi includă pe aceștia în programele lor de vaccinare împotriva unei serii de boli.
Acestea ar trebui să acorde prioritate vaccinării împotriva COVID-19 și a poliomielitei, precum și împotriva rujeolei, deoarece acoperirea actuală de vaccinare este insuficientă pentru a preveni apariția focarelor de rujeolă, a precizat ECDC într-o declarație.
Înghesuiala din adăposturile antiatomice și din centrele de primire ar putea facilita declanșarea unei epidemii de rujeolă, mai ales că primăvara coincide cu sezonalitatea naturală a bolii, a subliniat ECDC, citat de ndtv.com.
În timp ce populația Ucrainei se zbate pentru a supravieţui atacurilor armatei ruse, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu trimite recruți sau rezerviști la luptă și că soldații „profesioniști” care îndeplinesc „obiective fixe” conduc războiul în Ucraina.
Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reînnoit apelurile către Occident să boicoteze exporturile rusești, în special petrol, și să impună o zonă de excludere a zborurilor pentru a opri carnagiu.
Peste 1,7 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie.