OMS a raportat 4 milioane de decese din cauza pandemiei, dar numărul real este o enigmă

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au tras câteva concluzii legate de pandemia de coronavirus și au spus că nu știu numărul real al morților.

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 4 milioane de decese care au fost înregistrate oficial la nivel mondial, a anunţat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia bilanţul real al pandemiei este „cu siguranţă” mai mare, conform Agerpres.

Peste 4 milioane de oameni au murit din cauza pandemiei de coronavirus

„Tocmai am depăşit tragicul prag de 4 milioane de persoane decedate de COVID-19, un număr care, cu siguranţă, este mai mic în raport cu bilanţul real global”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, conform sursei citate.

El a subliniat totodată faptul că omenirea se află într-un punct periculos al acestei pandemii, care a început din nou să crească în intensitate, impulsionată de noile variante virale mai contagioase, precum şi de ridicarea restricţiilor sanitare.

Primul caz de COVID-19 a fost detectat în China în decembrie 2019, înainte ca noul coronavirus să se răspândească în lumea întreagă şi să declanşeze cea mai gravă pandemie din ultimii 100 de ani.

Potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza informaţiilor provenite din surse oficiale, publicat miercuri la ora 10:00 GMT, pandemia de COVID-19 provocase până la acea oră cel puţin 3.996.519 de decese în întreaga lume de la sfârşitul lunii decembrie 2019.

SUA grav afectate de virusul care a dat lumea peste cap

Statele Unite ale Americii sunt ţara cea mai grav afectată atât prin prisma numărului de decese, cât şi a numărului de infectări, cu 605.905 de decese, urmată de Brazilia (526.892 de decese), India (404.211 de decese), Mexic (233.958 de decese) şi Peru (193.588 de decese). De altfel, Peru se află pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de morţi de COVID-19 în raport cu populaţia sa, iar pe poziţia a doua se află Ungaria.

Aceste numere, care se bazează pe bilanţurile zilnice publicate de autorităţile naţionale din domeniul sănătăţii, sunt subevaluate la nivel global, afirmă OMS, care consideră că numărul real al deceselor pe plan mondial ar putea fi de două sau chiar de trei ori mai mare.