Omicron e începutul sfârșitului! Imunolog renumit: Lăsați oamenii să își continue viața ca în cazul unei răceli obișnuite!

Foto: pixabay.com

Reputatul imunolog britanic Sir John Bell (Regius profesor de medicină la Universitatea Oxford și consilier guvernamental pentru științele vieții) a subliniat recent că, deși numărul internărilor în spitale a crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce varianta Omicron a noului coronavirus se răspândește în rândul populației, teribila boală infecțioasă Covid-19 „pare să fie mai puțin severă și mulți oameni petrec un timp relativ scurt în spital″.

Omul de știință britanic susține că în prezent, Covid-19 cauzată de varianta Omicron nu este „aceeași boală pe care o vedeam acum un an″. Totodată, el amintește că ratele ridicate de mortalitate cauzate de Covid-19 în Marea Britanie sunt „istorie acum″.

Conform jurnaliștilor de la The Guardian, Sir John Bell a precizat că din ce în ce mai puțini pacienți au avut nevoie de oxigen de mare debit, iar durata medie de internare a scăzut la trei zile.

Observațiile sale vin în contextul în care mai mulți oameni de știință au criticat decizia Guvernului Marii Britanii de a nu introduce noi restricții sanitare în Anglia, înainte de Anul Nou. Unii au descris-o ca fiind „cea mai mare divergență între recomandările științifice și legislație″ de la începutul pandemiei.

Aceștia și-au exprimat îngrijorarea că, deși varianta Omicron pare a fi mai blândă, ea este totuși foarte transmisibilă, ceea ce înseamnă că numărul de spitale și decese ar putea crește rapid în lipsa unei intervenții.

Directorul executiv al NHS Providers, Chris Hopson, a declarat că încă nu este clar ce se va întâmpla atunci când ratele de infecție la persoanele în vârstă vor începe să crească.

Încă se așteaptă efectele

„Am avut o mulțime de amestecuri între generații în timpul Crăciunului, așa că încă așteptăm să vedem dacă vom asista la un număr semnificativ de creșteri în ceea ce privește numărul de pacienți care ajung la spital cu forme grave legate de Omicron", a spus Hopson pentru BBC Breakfast.

foto: pixabay.com

Absențele personalului NHS cauzate de faptul că trebuie să se izoleze din cauza Omicronului provoacă, de asemenea, presiune asupra serviciului de sănătate. Experții au prezis că până la 40% din personalul din Londra ar putea să nu mai existe în „cel mai rău caz″.

„Observăm acum o creștere semnificativă a nivelului de absențe ale personalului și destul de mulți dintre directorii noștri executivi spun că ei cred că aceasta va fi probabil o problemă mai mare și o provocare mai mare pentru ei decât numărul persoanelor care vin și au nevoie de tratament din cauza Covid″, a completat Hopson.

George Eustice, secretarul pentru Mediu, a declarat că guvernul ține „sub observație foarte atentă″ nivelul de internări în spitale pentru Covid. El a recunoscut că ratele de infecție cauzate de noua variantă Omicron sunt în creștere, dar a spus că există dovezi că aceasta nu a dus la același nivel de internări în spital ca în valurile anterioare.

„Există o încurajare timpurie din ceea ce știm în Africa de Sud, care arată că se înregistrează mai puține spitalizări și că numărul de zile de spitalizare, în cazul în care sunt spitalizați, este, de asemenea, mai mic decât în variantele anterioare.

În acest moment nu credem că dovezile susțin alte intervenții în afara celor pe care le-am făcut. Dar, în mod evident, trebuie să o analizăm foarte atent, pentru că, dacă se va întâmpla să începem să vedem o creștere mare a spitalizărilor, atunci va trebui să acționăm mai departe″, a declarat el pentru BBC.

Situație diferită față de cea din 2020

John Bell a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4: „Scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în urmă cu un an, cu secțiile de terapie intensivă pline, cu mulți oameni care mureau prematur, sunt acum istorie din punctul meu de vedere. Cred că ar trebui să fim liniștiți că este posibil ca acest lucru să continue.″

Sursa: Pixabay

El a spus că pe parcursul mai multor valuri de Covid, inclusiv Delta și Omicron, „incidența bolilor grave și a deceselor cauzate de această boală nu s-a schimbat practic de când am fost cu toții vaccinați″.

El a adăugat că străzile liniștite din ultimele două săptămâni au arătat că oamenii au fost „destul de responsabili″ în ceea ce privește protejarea împotriva virusului.

Luând cuvântul după ce guvernul a anunțat luni că nu va mai introduce restricții Covid în acest an, Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a avertizat că cele mai recente date sunt incomplete.

El a avertizat că cele mai recente cifre nu includeau date pentru probele prelevate între Ajunul Crăciunului și Boxing Day și că va deveni clar cum s-a răspândit virusul în rândul populației în perioada Crăciunului în următoarea săptămână.

Va dispărea Covid-19 în cele din urmă?

„În timp ce nimeni nu vrea să trăiască sub controale mai stricte, publicul trebuie să realizeze că, dacă ajungem să avem o problemă semnificativă cu spitalizări și îmbolnăviri în masă, va fi mai rău decât dacă autoritățile ar fi acționat mai devreme″, a spus el.

Marți, Paul Hunter, profesor de Medicină la Universitatea din East Anglia, a declarat că persoanelor cu Covid ar trebui să li se permită, în cele din urmă, „să își continue viața normală″, așa cum ar face-o în cazul unei răceli obișnuite.

„Aceasta este o boală care nu va dispărea. În cele din urmă, va trebui să îi lăsăm pe cei care sunt pozitivi la Covid să își vadă de viața lor normală, așa cum ar face-o cu orice altă răceală.

Dacă regulile de autoizolare sunt ceea ce face durerea asociată cu Covid, atunci trebuie să facem asta poate mai devreme decât mai târziu. Poate că nu chiar acum″, a declarat acesta pentru BBC Breakfast, conform theguardian.com.