Cu zeci de mutații, Omicron este total diferit faţă de varianta Delta, dominantă anterior, ceea ce înseamnă că, după doi ani de pandemie ar putea fi necesar să schimbăm cel puțin unele dintre comportamente.
Printre modificări, Omicron este mai transmisibil și mai bun la evitarea anticorpilor existenți. „Pentru mine, cea mai mare schimbare, cel mai șocant lucru este cât de incredibil de infecțios este chestia asta. Nu am văzut niciodată ceva atât de infecțios în viața mea”, spune Carlos del Rio, epidemiolog și specialist în boli infecțioase la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia. În același timp, Omicron provoacă simptome diferite și pare să ducă la o boală mai puțin severă. Cu toate acestea, diferite tulpini de SARS-CoV-2 au asemănări importante, iar multe dintre sfaturile de bază de sănătate publică - vaccinați-vă, purtați o mască - rămân aceleași.
Mai jos vă arătăm ce spun cele mai recente cercetări despre a rămâne în siguranță în era Omicron:
Omicron provoacă într-adevăr o boală mai puțin severă decât Delta?
Mai multe dovezi din diferite părți ale lumii sugerează că varianta Omicron provoacă o formă mai puțin severă de COVID-19. În Africa de Sud, unde Omicron a fost detectat pentru prima dată în noiembrie 2021, un administrator privat de asigurări de sănătate a raportat la mijlocul lunii decembrie că adulții cu Omicron aveau cu 29% mai puține șanse de a fi spitalizați, în comparație cu adulții infectați cu câteva luni mai devreme. În Marea Britanie, rata de internare în spital în rândul persoanelor care au mers la camera de urgență cu Omicron a fost o treime din ceea ce a fost pentru Delta, potrivit unui rezumat al cercetării Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit, publicat pe 31 decembrie 2021.
Severitatea diferă în funcție de vârstă sau de condițiile preexistente?
Omicron pare a fi mai puțin sever decât Delta la toate grupele de vârstă, chiar și la adulții de peste 65 de ani și la copiii prea mici pentru a fi vaccinați, potrivit studiului Case Western . Totuși, ca și în cazul altor probleme de sănătate, vârsta rămâne un factor, spune del Rio. „Pentru orice boală, dacă ești mai în vârstă, te vei descurca mult mai rău”, spune el.
Indiferent de vârstă sau starea de sănătate, persoanele infectate cu Omicron se pot simți groaznice chiar dacă nu trebuie să meargă la spital, iar Covidul continuă să spitalizeze și să omoare multe persoane, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al World Health. Organizare, într-o conferință de presă virtuală săptămâna trecută.
De ce este Omicron periculos dacă este mai puțin sever decât Delta?
Omicron este de aproximativ patru ori mai contagios decât Delta, conform unui studiu danez care nu a fost încă evaluat de către colegi. De asemenea, evită anticorpii declanșați de vaccinuri, motiv pentru care provoacă mai multe infecții revoluționare, spune del Rio. Spre deosebire de variantele anterioare, Omicron pare incapabil să infecteze celulele pulmonare la fel de eficient, ceea ce, la rândul său, îl face mai puțin dăunător și simptomele mai puțin severe. În unele studii, încărcăturile virale sunt semnificativ mai mici în plămânii rozătoarelor infectate cu Omicron. Dar în tractul respirator superior, care include nasul și sinusurile, Omicron pare să se reproducă de peste o sută de ori mai repede decât Delta.
Ce înseamnă aceste modificări pentru testarea la domiciliu?
Într-un studiu care nu a fost încă evaluat, cercetătorii din Africa de Sud au testat 382 de persoane care nu erau suficient de bolnave pentru a fi internate în spital, dar încă aveau simptome de COVID-19. Ei au descoperit că la cei cu Delta, tampoanele nazale au fost mai precise, dar pentru Omicron, testele salivare au funcționat cel mai bine.
Alte studii sugerează, de asemenea, că testele rapide de antigen care se bazează pe tampoane nazale ar putea fi deosebit de lente pentru a identifica infecțiile cu Omicron. Într-un studiu publicat săptămâna trecută, care nu a fost încă revizuit, cercetătorii au analizat mostre de la 30 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în Statele Unite în timpul focarelor de la începutul lunii decembrie. Pentru majoritatea cazurilor de Omicron, testele PCR au arătat pozitiv cu zile înainte de un test rapid. Aceste rezultate reflectă ceea ce oamenii au raportat pe rețelele sociale, spune coautorul studiului Anne Wyllie, microbiolog medical la Yale School of Public Health din New Haven, Connecticut.
Mascarea dublă ajută la protejarea împotriva Omicron?
Experții nu recomandă în prezent mascare dublă sau utilizarea de măști specifice. Dar alte țări, inclusiv Austria, Franța și Germania, și-au îmbunătățit liniile directoare pentru a recomanda varietăți, cum ar fi măștile chirurgicale sau N95-urile. Și unii experți americani s-au pronunțat în favoarea măștilor de calitate superioară.
Un studiu a constatat că, dacă sunt purtatecorect, N95 blochează în medie 90% din particulele expirate, în timp ce măștile chirurgicale blochează 74%. Acest lucru poate face o diferență substanțială în răspândirea comunității.
Mai trebuie să dezinfectăm suprafețele, să stăm departe unul de celălalt sau să modificăm orice alt aspect al igienei personale?
Ca și variantele anterioare, Omicron este în primul rând aeropurtat, iar experții sunt de acord că ștergerea suprafețelor probabil nu merită. „Transmisia de la suprafețe este scăzută”, spune expertul. Având în vedere „timpul, energia, banii, resursele și sănătatea mintală puse în acest tip de îngrijorare – ar fi mai bine să cheltuiți pe spălarea mâinilor, distanțarea socială și purtarea măștilor.”
Este COVID-ul un risc mai mare atunci când vine vorba de Omicron?
Este prea devreme pentru a ști și probabil că vor trece luni până când cercetătorii pot spune dacă Omicron provoacă simptome care persistă pe termen lung. Dar unii experți speră că consecințele de lungă durată vor fi mai puțin frecvente din cauza tendinței Omicron de a rămâne departe de plămâni și pentru că mai mulți oameni sunt vaccinați, ceea ce poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la reducerea riscului de a dezvolta o serie de simptome, scrie nationalgeographic.