Oamenii de știință britanici lansează o nouă avertizare cu privire la infectarea cu noua tulpină a virusului SARS-Cov-2. Conform acestora, există o versiune „camuflată”, care nu poate fi identificată de specialiști cu ajutorul testelor PCR. Această versiune este mai greu de diferențiat de alte tulpini ale virusului. Ea se poate clasifica și drept o nouă tulpină.
Omicron are o nouă versiune, pe care specialiștii din Marea Britanie au denumit-o „camuflată”. Acesteia îi lipsește o trăsătură, care să îi poată permită diferențierea de alte tulpini în urma testelor PCR pozitive, pe care oficialii din sănătate publică le fac pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii sale în întreaga lume, relatează The Guardian.
Versiunea „camuflaj” are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard. Cu toate acestea, ea este greu de diferențiat de alte tulpini ale virusului SARS-Cov-2 din cauza unei modificații genetice care îi lipsește. Varianta este încă detectată ca coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca variantă Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.
Noua versiune „camuflată” a tulpinii Omicron este distinctivă genetic, ceea ce înseamnă că se poate manifesta într-un mod diferit față de varianta standard. Având în vedere acest aspect, cercetătorii britanici susțin că este mult prea devreme pentru a ști dacă răspândirea acestei versiuni va fi la fel de rapidă ca a variantei standard.
Versiunea nouă a Omiron a fost descoperită pentru prima dată printre genomurile coronavirusului trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Totuși, specialiștii susțin că este posibil ca aceasta să se fi răspândit deja la scară largă. Au fost identificate câteva zeci de cazuri, însă niciunul nu a fost depistat în Marea Britanie.
Noua versiune „camuflată” a lui Omicron poate fi calificată drept o nouă tulpină
Marea Britanie a confirmat marți încă 101 cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron ajungând în total, până în prezent, la 437 de infectări confirmate cu această nouă variantă a coronavirusului, a anunțat Agenția britanică de securitate sanitară.
Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă filiația B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2. Profesorul Francois Balloux, director al University College London Genetics Institute, a spus că 42 sau aproximativ 6% din cei 709 genomi Omicron trimiși bazei de date Gisaid au fost BA.2.
Tulpina Omicron are o modificație genetică numită deleție în gena „S” sau „spike”, iar testele PCR care afișează așa-numita deleție sunt foarte sugestive pentru infecții cu Omicron. Noii versiuni „camuflate” îi lipsește această deleție.
Noua versiune a tulpinii Omicron este atât de diferită de versiunea standard, încât specialiștii susțin că se poate clasifica drept o nouă variantă de îngrijorare dacă răspândirea ei va fi una rapidă.
Să ai două variante, BA.1 și BA.2, care apar rapid una după alta cu mutații comune este „îngrijorătoare”, potrivit unui cercetător care sugerează că monitorizarea pe care o face Sănătatea Publică nu are o mare piesă a „ puzzle-ului”.