Omenirea nu se aștepta la asta! Urme de viață, descoperite! Schimbare radicală în căutarea vieții extraterestre!

Omenirea nu se aștepta la asta! Urme de viață, descoperite! Schimbare radicală în căutarea vieții extraterestre!

Experţii presupun de multă vreme că în rocile de sub mări şi oceane ar putea să trăiască microbi, dar dovezile întârziau să apară, conform coordonatorului acestui studiu, Yohey Suzuki, profesor asociat la Departamentul pentru Ştiinţe Terestre şi Planetare din cadrul Universităţii din Tokyo.

În cadrul noului studiu, Suzuki şi colegii săi s-au concentrat asupra micilor fisuri din roci pentru a căuta forme de viaţă unicelulară. În loc să pulverizeze mostrele de rocă obţinute, aşa cum se procedează de obicei, echipa a optat pentru a acoperi rocile cu o răşină specială, epoxidică, şi apoi le-au tăiat în felii foarte subţiri. Această metodă este folosită de obicei de patologi pentru a studia mostre de ţesut din organism. În cazul rocilor, răşina epoxidică are rolul de a conserva forma micuţelor fisuri din interiorul rocilor, conform lui Yohey Suzuki.

Apoi cercetătorii au vopsit feliile de rocă cu o vopsea fluorescentă pentru a pune în evidenţă ADN-ul microbian.

Sub microscop, bacteriile apar sub forma unor sfere verzi strălucitoare, vizibile în fisurile lungi şi sinuoase din roci. Analizele chimice au confirmat că este vorba despre ADN microbian şi nu despre structuri minerale fluorescente. În jurul bacteriilor se află granule fine de argilă foarte bogate în carbon organic, ce asigură nutrienţii indispensabili dezvoltării coloniilor, conform studiului.

Analizele genetice derulate au identificat mai multe specii diferite de bacterii care colonizează roci de vârste diferite, poate pentru că, timp de milioane de ani, variaţiile de căldură şi cele care ţin de fluxul de apă, au dus la producerea unor acumulări de minerale diferite care hrănesc bacteriile, conform cercetătorilor.

Descoperirea unor comunităţi microbiene numeroase, care prosperă în interiorul unor roci de sub platoul marin, un mediu neaşteptat, oferă speranţe pentru descoperirea unor microbi care ar putea să se ascundă în interiorul rocilor de pe alte planete, aşa cum ar putea fi cazul planetei Marte despre care se crede că în trecutul îndepărtat a fost o planetă vie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News