Fiu al unui bogat negustor egiptean, actorul s-a apucat de filme doar ca să mai facă rost de bani pentru ruletă. A risipit averi imense şi recunoaşte că a făcut roluri comerciale, şi nu artă.
Turneul caritabil de poker şi table care-i poartă numele tocmai a trecut cu succes de a zecea ediţie. Lucrează, se pare, la un nou film, al 116-lea în care apare, într-o carieră ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol. Puţin probabil ca Omar Sharif să mai aibă ceva de spus în cinematografie.
De altfel, actorul o recunoaşte, majoritatea rolurilor le-a făcut pentru bani şi nu pentru artă. În mărturisirile sale nu este însă nicio umbră de condescendenţă sau de autoreproşuri. Cel mai bun film în care a jucat, o capodoperă întinsă pe 78 de ani, este chiar viaţa sa. "
Încerc să nu mă autoanalizez prea mult. Nu privesc în trecut şi nu anticipez viitorul, nu văd care ar fi rostul. Câteodată faci greşeli, dar eu nu regret niciodată pentru că m-ar face nefericit. Având în vedere împrejurările, probabil că aş face exact aceleaşi lucruri din nou", spunea Omar Sharif într-un interviu din 2008, pentru "The Sunday Times". Succes, bani, cazinouri, femei, o mare iubire şi o familie pe care o adoră, ce ar fi de regretat?
Băiatul mamei devine starul Egiptului
Născut într-o familie romano-catolică de descendenţă libanezo-siriană în Egipt, Michel Demitri Shalhoub a fost un băiat de bani gata. Tatăl său, un bogat negustor de lemne, visa ca fiul să-i preia afacerile. La 11 ani era un băiat gras şi leneş, elev la o şcoală privată a odraslelor egiptenilor bogaţi, viaţa schimbându-i-se după ce, îngrijorată, maica-sa l-a mutat la un colegiu englezesc, mult mai strict.
Cum afacerile nu-i plăceau, la 22 de ani, sub numele de Omar Sharif, tânărul a jucat în primul său film, o producţie egipteană de matineu, "Siraa Fil- Wadi". Pe platourile de filmare şi-a întâlnit şi marea iubire, legendara actriţă egipteană Faten Hamama. S-a şi căsătorit cu ea în 1995, după ce s-a convertit la islamism, şi au avut împreună un fiu, Tarek.
Actorul îşi aminteşte de primii ani de căsnicie ca de un vis. 25 de filme turnate în Egipt îl făcuseră un star local, iar relaţia cu Faten mergea din bine în mai bine. Avea să se termine în 1962, odată cu "Lawrence al Arabiei", filmul care l-a transformat într-un superstar planetar.
Şocul Hollywoodului
Imaginea cu şeicul Ali apărând călare de după o dună - mare intrarea a lui Sharif în filmul lui David Lean - a rămas întipărită în inimile unei întregi generaţii de domnişoare şi doamne. Era o briză de aer proaspăt, un "străin" frumos la Hollywood, cu ochi blânzi şi accent seducător. După succesul cu Lawrence, ofertele au curs gârlă, iar "Dr. Jivago", din 1965, a fost culmea carierei artistice.
"N-o să ştiu niciodată ce aş fi ajuns dacă nu era «Lawrence al Arabiei». (...) Poate aş fi avut zece copii şi o nevastă foarte grasă", explica Omar Sharif pentru ziariştii de la "The Guardian". În schimb, Sharif a ajuns un mare star, favorit al producătorilor, turnând filme pe bandă rulantă. Unul mai prost decât celălalt.
"Ultimii 25 de ani n-am făcut niciun film decent. A fost prostesc! M-am gândit că mai bine mă opresc cu puţină demnitate. Nepoţii mei începuseră să mă ia peste picior. Asta m-a durut un pic", recunoaşte actorul. N-a mai făcut filme bune, însă şi-a trăiat viaţa la maximum. I-a cerut soţiei sale divorţul, explicând că a făcut-o pentru ea, pentru că deja Faten îmbătrânea şi el voia să fie sigur că ea îşi va putea reface viaţa.
Trăiau departe unul de celălalt, iar Sharif ştia că n-o să facă faţă la Hollywood: "La Hollywood, femeile renunţau la sutiene. Mă temeam că o să mă îndrăgostesc de o starletă blondă cu sânii mari, şi nu voiam să-mi înşel soţia". De altfel, reputaţia de playboy a lui Sharif a depăşit-o pe cea de actor, însă zvonurile sunt "prea gogonate" spune el, admiţând că a avut parte de o porţie "decentă" de aventuri sentimentale. Dar femeile nu au fost nici pe departe pasiunile principale ale actorului.
Gambler de legendă
Cam de prin 1970 au început să circule zvonurile cu privire la situaţia financiară proastă a lui Omar Sharif. În ciuda cecurilor substanţiale încasate din filme, pierderile păreau şi mai mari. Potrivit informaţiilor din presă, au fost multe ocazii în care Sharif a lăsat sume de peste un milion de dolari în cazinouri, actorul fiind un client "de-al casei" pe Coasta de Azur. Nu există o estimare a pierderilor, însă actorul nu pare să aibă vreo avere palpabilă.
Prin anii ’80 şi-a vândut casa din Franţa şi de atunci trăieşte exclusiv în hoteluri, mai ales la Paris. "Nu suport ideea de a avea bani în bancă şi de a nu-i cheltui. Mă tentează... mă fac să vreau să fac ceva excitant", spune Sharif, o legendă a bridge-ului şi un pasionat al curselor de cai. "De multe ori renunţam la filme importante pentru că se nimereau în acelaşi timp cu turneele de bridge. Ce prostie!", îşi aminteşte actorul.
În 2003 a fost condamnat cu suspendare şi i s-a interzis accesul în cazinourile pariziene după ce i-a tras un cap în gură unui poliţist. Pierduse 30.000 de euro la un singur spin de ruletă şi se certa cu dealerul, moment în care poliţistul a încercat să aplaneze conflictul.
"Sunt un erou în Franţa. Orice francez visează să dea un cap în gură unui poliţist", glumeşte Sharif. Isprava s-a repetat în 2005 la un restaurant luxos din Hollywood, când i-a spart nasul unui valet pentru că nu acceptase un bacşiş de 20 de euro.
S-a potolit la 75 de ani
Încă arătând bine, Omar Sharif a apărut la braţ cu o tânără actriţă la prezentarea ultimului său film, "The Traveller", la Cannes. Acum îşi petrece timpul mai ales la Cairo, în compania nepoţilor săi şi s-a "lăsat" de toate. "Nu vreau să mai fiu sclavul niciunei pasiuni", a spus în 2006 actorul, fără să regrete însă niciun minut din viaţa sa.
"Când trăieşti singur, umblând din ţară în ţară fără să cunoşti pe nimeni, singurul loc unde poţi ieşi la cină fără să arăţi ridicol este un cazinou. Ai mâncare, jocuri şi întâlneşti femei frumoase, fără să trebuiască să fii cu cineva." OMAR SHARIF, actor la Hollywood