Omar Hayssam ar putea fi liber, în momentul de față. Sau cel puțin așa reiese dintr-un document transmis autorităților române, în care se precizează că Hayssam are de executat, în Siria, patru ani de muncă silnică, începând cu data de 9 ianuarie 2008.
Condamnarea a fost pronunțată de Înalta Curte de Securitate a Statului din Siria, în 2010, dar Hayssam se afla, deja, în custodie, sub acuzația de colaborare cu Israelul, din 2008.
Documentul a fost adus autorităților române de familia lui Omar Hayssam, fiind eliberat la cererea rudelor acestuia, de Procuratura Generală a Siriei.
Dată fiind situația din Siria, în momentul de față nu se cunoaște dacă Omar Hayssam a fost eliberat ieri sau dacă se află, încă, în custodia autorităților. În paralel, există și zvonuri potrivit cărora el ar fi demult liber. Pe de altă parte, nu este exclus ca el să aibă de executat și alte condamnări în țara natală.
Sirianul are de executat, în România, 20 de ani de închisoare, pentru terorism, după implicarea sa în răpirea jurnaliștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jean Ion, în Irak.
PSD a înghețat ratificarea acordului de extrădare
Parlamentul României nu a ratificat acordul de extrădare încheiat cu Siria în noiembrie 2010, cu ocazia vizitei președintelui Bashar Al-Assad, la București și semnat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și cel de externe Walid Al-Moallem.
Președintele Comisiei de politică externă din Senatul României, PSD-istul Titus Corlățean, a declarat în vara anului trecut că a fost înghețată procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care recurge la acțiuni de reprimare violentă a propriei populații.
Intervievat de Ion Cristoiu cu ocazia vizitei la București, liderul de la Damasc Bashar Al-Assad a declarat, într-un material difuzat de B1 TV, că nu înțelege de ce Omar Hayssam să fie extrădat pentru a executa închisoarea în România, atâta vreme cât el se află, oricum, în arest, în Siria. Al-Assad a fost, totuși, de acord cu semnarea unui tratat de extrădare între România și Siria, lăsând să se înțeleagă că Omar Hayssam va fi predat Bucureștiului, după executarea pedepsei din țara natală. Acord a cărui ratificare a fost blocată în Parlamentul României, astfel că relațiile dintre cele două țări se desfășoară în baza unei convenții din 1978.
Fuga de după eliberare
Omar Hayssam a fugit din țară după ce a fost eliberat din arest preventiv de către Curtea de Apel București, de un complet prezidat de judecătoarea Sofida Dumitrașcu, în prezent magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Șefii serviciilor de informații, dar și procurorul general și-au dat demisia la vremea respectivă. Judecătoarea Sofica Dumitrașcu a părăsit și ea sistemul, îndreptându-se către avocatură, pentru a reveni, apoi, direct la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sofica Dumitrașcu a făcut parte din completele care i-au achitat, anul acesta, pe Adrian Năstase și Costel Iancu, mai cunoscut drept "Don’ Costel" – demnitarul interlop.
Ohanesian cere despăgubiri statului
Instanța a dispus, pe lângă condamnarea lui Omar Hayssam, în lipsă, la executarea a 20 de ani de închisoare, ca acesta să le plătească despăbubiri de câte două milioane de euro, fiecăruia dintre cei trei jurnaliști români răpiți în Irak, în 2005.
Cum Omar Hayssam este fugit, jurnalistul Eduard Ovidiu Ohanesian declară că a acționat statul român în instanță, căruia îi solicită să-i achite despăguburile de două milioane de euro, din moment ce se face vinovat de dispariția teroristului sirian. "Eu nu mi-am făcut iluzii vizavi de acest proces, nici nu știu exact care mai este stadiul, ar trebui să-mi întreb avocatul. L-am deschis mai mult pentru a atrage atenția opiniei publice că subiectul Hayssam este, încă, unul de actualitate, care nu trebuie uitat", a declarat, pentru EVZ, Ohanesian.
Cât despre înghețarea acordului de extrădare cu Siria, jurnalistul răpit în Irak este de părere că "nimeni nu are interesul, fie că vorbim de Senat, Cotroceni sau oricare altă instituție a statului, ca Hayssam să fie extrădat. Sunt prea mulți oameni, politicieni, șefi din serviciile de informații, afaceriști, care ar avea de suferit dacă Hayssam ar fi adus în țară și ar începe să spună ceea ce știe".