Oltchim, candva bijuteria industriei chimice din Romania, dar si din sud-estul Europei comuniste, se pregateste de privatizare.
Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a declarat ieri, in cadrul unei vizite la combinatul din Ramnicu-Valcea, ca a stabilit o strategie de pre-privatizare impreuna cu conducerea societatii si ca procedurile pentru trecerea pe maini private a Oltchim ar trebui sa inceapa la finele lui 2007.
Inainte de privatizare, statul se pregateste de o serie de masuri prin care sa cosmetizeze starea financiara a companiei pentru a o face mai atractiva in ochii investitorilor. Printre acestea se numara si convertirea datoriilor in actiuni. Insa, de data aceasta, trebuie obtinut acordul Comisiei Europene pentru ajutorul de stat, unul dintre principii fiind acela ca executivul sa se comporte ca un investitor privat.
"Realizarea acestui obiectiv nu implica insa doar decizia AVAS, ci si acordul Comisiei Europene, cu care vom discuta aceste aspecte", a spus Atanasiu. Anul trecut, Oltchim a avut o cifra de afaceri de 1,72 miliarde de lei, insa profitul firmei s-a injumatatit - pana la 11 milioane de lei.
Negocieri cu Petrom Activitatea Oltchim este strans legata de cea a rafinariei Arpechim, detinuta de Petrom. Oltchim se aprovizioneaza cu materii prime (etilena si propilena) de la Arpechim prin doua conducte de 60 de kilometri.
Potrivit lui Atanasiu, AVAS vrea sa creasca independenta companiei fata de furnizori inainte de privatizare, achizitionand active ale Petrom - mai precis instalatia de piroliza, dar si active ale Societatii Natioanale a Sarii.
La sfarsitul anului trecut, Mariana Gheorghe, CEO Petrom, declara intr-un interviu acordat EVZ ca firma petroliera poate contribui la privatizare cu contracte care sa asigure livrarile de materii prime. Surse apropiate discutiilor ne-au declarat ca reprezentantii Petrom se vor intalni azi cu Atanasiu.
"Cum am declarat si pana acum, suntem deschisi cooperarii cu autoritatile in domeniu si intentionam, in perioada urmatoare, sa purtam o serie de discutii pentru identificarea de solutii pe termen lung, viabile atat pentru Oltchim, cat si pentru Petrom", sustine Mariana Gheorghe, CEO Petrom.