Olanda va bloca admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până când cele două state o vor convinge că fac progrese în combaterea corupţiei, a declarat, aseară, la Bruxelles, ministrul olandez pentru imigraţie, Gerd Leers, citat de Reuters.
Mai multe guverne din Uniunea Europeană au sugerat, în ultimele luni, că România şi Bulgaria ar putea intra în spaţiul Schengen eliminând mai întâi controalele în aeroporturi şi mai târziu pe cele de la frontierele terestre. Dar ministrul olandez pentru imigraţie, Gerd Leers, a declarat, la Bruxelles, că Olanda nu va fi dispusă să-şi dea acordul pentru un astfel de plan dacă, aşa cum au sugerat unii diplomaţi europeni, chestiunea va fi discutată la summitul UE din 9 decembrie. "Este 100% sigur. Nu trebuie să se înscrie chestiunea pe agenda summitului. Pentru noi, răspunsul este clar. România şi Bulgaria trebuie să dovedească mai întâi. Asta este mai important decât găsirea unei soluţii", a declarat el. Raportul CE pentru corupţie
Gerd Leers a precizat că Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile de combatere a corupţiei în România şi Bulgaria, care vor fi publicate în februarie, pentru a decide dacă cele două ţări sunt gata să renunţe la controalele la frontiere. "Dacă vom observa progrese în februarie, atunci vom avea un început", a spus el.
Olanda este preocupată decapacitatea României şi Bulgariei de a asigura securitatea frontierei europene, spuen ministrul făcând o comparaţie cu Grecia, care "nu reuşeşte să-i împiedice pe imigranţii ilegali să pătrundă în UE din Turcia". Imigraţia ilegală
"Trebuie să fim siguri că ceea ce se întâmplă în Grecia nu se va întâmpla şi în Bulgaria", a spus el. Bulgaria are frontieră comună cu Grecia şi cu state din Balcanii de Vest, iar România are graniţă cu Ucraina, ambele state aflându-se pe rutele traficului de droguri din Asia spre Europa, precizează sursa citată.
Toate statele UE trebuie să-şi dea acordul pentru admiterea unor noi ţări în spaţiul Schengen de liberă circulaţie în Eruopa.