Guvernul olandez se numără acum printre țările care sprijină aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord la UE, în ciuda faptului că a blocat negocierile pentru ambele țări împreună cu Franța și Danemarca în 2019.
Consiliul de miniștri și partidele de coaliție din Camera Reprezentanților din Țările de Jos se poziționează acum în favoarea integrării ambelor state balcanice, care speră să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, potrivit publicației olandeze NL Times, citată de I Efimerida.
Cererea de aderare a Macedoniei de Nord este în prezent împiedicată de dreptul de veto al Bulgariei pe tema limbii și istoriei comune, iar progresul Albaniei în procesul de aderare la UE este legat de cel al Macedoniei de Nord, întregul proces fiind complicat și de mozaicul de etnii din statele balcanice și coexistența instabilă a diferitelor populații din Macedonia de Nord, precum și de fricțiunile istorice din regiune.
În luna mai, Parlamentul European a lansat un îndemn către Consiliul European să înceapă negocierile cu Albania și Macedonia de Nord pentru aderarea la UE, semnalând „cadrul geostrategic al relațiilor cu Rusia și agresiunea acesteia împotriva Ucrainei”.
Premierul Mark Rutte este acum în favoarea cererilor Albaniei și Macedoniei de Nord de aderare la UE, potrivit postului olandez de radio-televiziune De Telegraaf. În 2018, Rutte susținuse că Albania și Macedonia de Nord vor „slăbi întreaga Uniune”, invocând corupția și lipsa libertății presei, iar în 2019, Olanda, împreună cu Franța și Danemarca, a blocat negocierile pentru cele două țări.
Această schimbare de poziție are loc în ciuda faptului că libertatea presei este semnificativ restrânsă în Albania, iar corupția, în special la nivel înalt, rămâne o problemă importantă.
Rutte încearcă acum să coalizeze sprijin în întregul bloc. În luna mai, el și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit despre aderarea Macedoniei de Nord și a Albaniei în timpul unei conferințe de presă la Haga.
„Colaborăm cu toții în Uniunea Europeană pentru a face tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că Balcanii de Vest vor rămâne stabili și că vom găsi o soluție la problemele care există acolo, în special în ceea ce privește Macedonia de Nord și Bulgaria”, a spus Rutte la momentul respectiv, conform Euractiv.
Ce anume a produs schimbarea de atitudine a olandezilor?
Refuzul Olandei cu privire la extinderea UE a fost schimbat radical de marele eveniment geopolitic din această perioadă, războiul Rusiei în Ucraina. Diplomația, confruntarea la nivelul politicii externe au lăsat locul instrumentelor militare, reanimând amintiri sumbre pe continentul european și amintind Uniunii Europene că războiul și conflictul nu reprezintă doar o amintire tristă sau un fenomen de pe un continent îndepărtat.
Invazia rusă a acționat ca un catalizator pentru formarea și configurarea coalițiilor internaționale. Liniile sunt acum trasate mai clar, iar statele își aleg taberele. Acest lucru i-a determinat pe olandezi, și poate pe toți europenii, să-și atenueze pozițiile și să discute mai intens despre aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE, în ciuda problemelor pe care acestea le înregistrează în domeniul politic, economic și social. (Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)