Olanda nu va ieși din Uniunea Europeană. Au fost asigurați 1,9 miliarde de euro pentru a rămâne în UE

Olanda nu va ieși din Uniunea Europeană. Au fost asigurați 1,9 miliarde de euro pentru a rămâne în UE Sursa: wikipedia.org

Este foarte puțin probabil ca statele membre Uniunii Europene să urmeze exemplul Regatului Unit și să părăsească uniunea, în ciuda tensiunilor care tot apar.

Olanda va rămâne membru al UE

Anumite state membre UE primesc un procent din banii din bugetul comun al Uniunii Europene la care contribuie, inclusiv Germania, Danemarca, Suedia și Olanda. Regatul Unit a fost prima națiune care a obținut acești bani în 1984, în timpul prim-ministrului Margaret Thatcher, care a creat un precedent în anii următori pentru aplicarea unui principiu similar și în alte țări.

Olanda și-a asigurat o sumă de peste 1,9 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene în iulie 2020. Austria, Suedia și Danemarca au folosit bugetele ca pârghie pentru a fi de acord cu pachetul Uniunii Europene de 750 de miliarde de euro pentru redresarea situației pandemice de anul trecut.

Banii pentru anumite țări au fost timp de mai multă vreme o problemă în cadrul UE, divizând statele membre, Franța și Comisia Europeană făcându-le să le anuleze înainte de apariția pandemiei. Modelul de reduceri pentru țările care primesc fondurile va fi în vigoare din acest an până în 2027.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rabatul acordat Olandei înseamnă că va continua să fie un membru sigur al UE, atâta timp cât rambursarea lor financiară din bloc îi va lăsa mulțumiți, a declarat un expert pentru Express.co.uk.

Noua legătură între Germania și Franța

Profesorul Iain Begg de la London School of Economics and Political Science a avertizat că resentimentele din partea unor țări precum Olanda pot crește atunci când anumiți jucători ai blocului își vor spori influența asupra Uniunii Europene. Acesta a prezis fricțiuni în Uniunea Europeană dacă Franța și Germania, împreună cu noul cancelar Olaf Scholz, vor încerca să conducă unilateral.

Profesorul Begg a evidențiat și că „ponderea puterii lor și faptul că Italia se aliniază destul de strâns la ceea ce își dorește Macron, creează un nou impuls care nu exista acum doi ani”. Germania, ca cea mai mare economie a Europei, a exercitat în mod tradițional o influență semnificativă în cadrul uniunii, iar noul cancelar probabil va căuta să consolideze această putere.

La începutul lunii decembrie, Scholz a preluat locul lui Merkel, făcând deja o încercare de a consolida relațiile cu Macron, călătoria sa la Paris fiind prima vizită pe care a făcut-o după ce a preluat funcția de cancelar. „Cred că vom vedea o reînnoire a relației franco-germane. Acest lucru contează pentru dinamismul Europei, pentru că va împinge alte țări europene să susțină ceea ce vor germanii și francezii”, a declarat acesta potrivit Express.co.uk.