Olaf Scholz riscă să aibă soarta lui Joe Biden
- Iuliu Vlădescu
- 22 septembrie 2024, 11:13
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, riscă să aibă soarta președintelui american Joe Biden, nevoit să se retragă din cursa prezidențială.
Soarta lui Scholz se joacă în Brandenburg, cancelarul e la New York
Dacă partidul SPD al cancelarului pierde duminică o alegere regională crucială în favoarea extremei dreapte, aceasta ar putea duce la eliminarea lui.
În timp ce cancelarul german Olaf Scholz participă, duminică, la Adunarea Generală a ONU de la New York, viitorul său politic va fi probabil decis acasă cu ocazia unor alegeri regionale desfășurate la 6.000 de kilometri distanță.
Încă o înfrângere în fața extremei drepte, în acest weekend, va însemna sfârșitul, iar Olaf Scholz ar putea foarte bine să împărtășească soarta președintelui american Joe Biden – dat deoparte de partidul său panicat, pentru a face loc unui candidat care poate evita o înfrângere zdrobitoare la alegerile naționale de anul viitor.
Scholz, piatra de moară de la gâtul stângii germane
Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz, de stânga, se află, în urma alegerilor de duminică din Brandenburg, în urma formațiunii de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Dacă SPD va pierde acest bastion tradițional, acesta va fi ultimul dintr-o serie de eșecuri electorale.
Partidul a fost învins și a ajuns pe locul trei, în spatele AfD, la alegerile europene din iunie, o înfrângere usturătoare care a fost agravată doar de două inversări majore la urnele de vot din estul Germaniei. Pe 1 septembrie, extrema dreaptă a înregistrat cel mai mare succes de la al Doilea Război Mondial, câștigând statul Turingia și terminând pe locul secund în Saxonia. SPD-ul lui Scholz a fost zdrobit la ambele scrutine.
O altă victorie a AfD nu va face decât să accelereze calculul socialiștilor germani cu privire la momentul în care să scape de Scholz. Nu e clar dacă asta ar însemna alegeri anticipate sau înlocuirea lui Scholz cu cel mai popular ministru al Apărării, Boris Pistorius, aflat pe prima poziție în sondajele pentru un vot național, în 2025.
Concertele Brandenburgice
În timp ce votul de duminică este, aparent, pentru alegerea unui nou parlament de stat în Brandenburg, Scholz va înțelege că el însuși este supus unui test electoral. Socialiștii au deținut puterea în acest stat timp de 34 de ani, cu Dietmar Woidke la cârmă ca premier aproape o treime din acest timp.
Partidul, membru al Internaționalei Socialiste, nu va putea trece cu vederea pierderea unui asemenea bastion, iar rezultatul va fi văzut ca un referendum cu privire la Scholz, țara fiind cuprinsă de temeri privind migrația și de probleme economice de o gravitate fără precedent.
Iar militanții regionali ai SPD din Brandenburg văd contraperformanța socialiștilor din guvernul federal ca pe ceva ce le subminează perspectivele la alegerile de duminică. Liderii provinciali ai partidului sunt nemulțumiți profund de spectacolul făcut de politicienii SPD la televiziunile naționale.
„Pentru început, s-ar câștiga mult dacă anumiți oameni nu ar mai participa la talk-show-uri”, a fost spus Katrin Lange, adjuncta lui Dietmar Woidke, care a descris aparițiile liderului de partid, Saskia Esken, drept „insuportabile”.
Scholz nu are decât de pierdut
Scholz nu are aproape nimic de câștigat duminică. Dacă SPD câștigă, va fi considerat un succes pentru premierul regional Woidke, care și-a făcut campanie fără a-l implica în vreun fel pe cancelar.
Dacă AfD va câștiga, însă, Scholz va fi cel acuzat.
„Nu este un secret pentru nimeni că politica federală nu este neapărat la apogeul său de popularitate în acest moment”, a declarat joi Klara Geywitz, adjunct al liderului partidului și ministru al construcțiilor, de la SPD, pentru Podcastul Berlin Playbook de la Politico.
Finalul de joc pentru Scholz
Mai multe figuri importante din SPD au declarat că o înfrângere în Brandenburg ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare, a coaliției „semafor” dintre SPD, Verzi și liberalii FDP. Socialiștii știu că Scholz nu poate câștiga următoarele alegeri federale.
În plus, pentru Scholz există o altă amenințare: alternativă mai atractivă și la îndemână, adică ministrul Apărării, Boris Pistorius.
Acesta e acum cel mai popular politician din guvernul de coaliție și este de departe cel mai popular din SPD. Este văzut ca un om cu rezultatre și ca un bun comunicator, aceasta fiind considerată cea mai mare slăbiciune a lui Scholz.
Nu trece niciun eveniment public fără ca Pistorius să fie întrebat dacă este gata să îi ia locul lui Scholz. Până acum, el a negat întotdeauna cu pricepere orice interes în detronarea lui Scholz. Dar, deși Pistorius este văzut ca parte a aripii conservatoare a SPD, el are și sprijinul extremei stângi din partid, care înțelege că, dacă politicianul din Saxonia Inferioară ar candida la următoarele alegeri generale, ar putea aduce voturi pentru întregul partid.
Pistorius, pe val
Unii socialiști germani încep chiar să vorbească deschis că „SPD trebuie să se gândească la Pistorius ca la un candidat pentru funcția de cancelar”, a declarat Dieter Reiter, primarul orașului München.
Scenariul discutat în cadrul SPD este următorul: după alegerile din landul Brandenburg, conflictele din cadrul coaliției federale se vor repeta, fără îndoială. Cu toate acestea, în loc să caute un compromis, SPD ar trebui să intre în conflict pe chestiunile importante, cum ar fi pensiile, și să respingă alte concesii către liberalii FDP.
Dacă va fi adoptată, strategia ar putea cataliza colapsul coaliției în noiembrie și ar putea declanșa noi alegeri în primăvară. În acest scenariu, dezbaterea privind candidatul SPD la funcția de cancelar va fi în prim-plan. Iar rezultatul acestora este deja stabilit și presiunea asupra lui Scholz crește.