Ucraina a solicitat în mod constant aliaților săi rachete cu rază lungă de acțiune, în special modelul Taurus, dar Berlinul a respins aceste cereri. Potrivit unui raport din Der Spiegel, citat de The Kyiv Independent, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, încearcă să-l convingă pe cancelarul Olaf Scholz să-și reconsidere poziția.
Negocieri între politicieni
Într-o întâlnire recentă, Annalena Baerbock și ministrul britanic de externe David Cameron au discutat despre posibilitatea unui "schimb circular" privind rachetele cu rază lungă de acțiune. Aceasta înseamnă că Londra ar furniza Ucrainei rachete Storm Shadow suplimentare, iar în schimb, Germania ar reface stocurile britanice de rachete cu rază lungă de acțiune.
Baerbock explorează modalități prin care Germania ar putea furniza rachete de croazieră Taurus Ucrainei, respectând în același timp "liniile roșii" ale cancelarului, conform informațiilor din Der Spiegel.
Germania în dilemă. Va acorda sau nu sprijin pentru Ucraina?
Conform informațiilor din Der Spiegel, Annalena Baerbock analizează modalități prin care Germania ar putea furniza rachete de croazieră Taurus către Ucraina, respectând în același timp „liniile roșii” ale cancelarului. Una dintre opțiunile luate în considerare presupune transferul rachetelor Taurus către Marea Britanie de către Germania, iar apoi britanicii le-ar putea trimite către Ucraina. Cu toate acestea, controlul asupra desfășurării și selecției țintelor pentru rachete ar rămâne în mâinile britanicilor.
În ceea ce privește votul din Camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, propunerea de a furniza Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune pentru utilizare împotriva Rusiei în conflictul care durează de mai bine de doi ani a fost respinsă joi. Din cei 687 de deputați, 494 au votat împotriva livrării, în timp ce 188 au votat în favoare, fiind înregistrate cinci abțineri.
Coaliție a aliaților Ucrainei pentru a livra Kievului rachete cu rază lungă
Olaf Scholz a anunțat vineri că aliații Ucrainei vor constitui o coaliție pentru a furniza artilerie cu rază lungă de acțiune Kievului, în scopul de a se putea apăra împotriva invaziei Rusiei, și vor utiliza profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru a achiziționa arme destinate Ucrainei, conform declarațiilor cancelarului german.
Potrivit agențiilor Reuters și AFP, în cadrul formatului Ramstein, grupul de contact al aliaților pentru apărarea Ucrainei, "creăm o nouă coaliție de capabilități de artilerie cu rază lungă", a afirmat liderul german într-o conferință de presă desfășurată alături de Emmanuel Macron și Donald Tusk.
„Este clar că sprijinim Ucraina și, de asemenea, este clar că nu suntem noi înșine în război cu Rusia”, a declarat Scholz, vineri, la o reuniune de la Berlin a așa-numitului grup Triunghiul Weimar, din care fac parte Franța, Germania și Polonia.
„Scopul nostru comun este și rămâne să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra eficient împotriva invaziei Rusiei”, a adăugat el. „Sprijinul nostru nu va scădea”.