Decizia Ungariei de a ridica o barieră la graniţa cu Serbia este criticată de Organizaţia Internaţională pentru Migraţii. OIM avertizează că Ungaria agravează problema traficului de persoane prin această decizie.
Astfel, potrivit OIM, între 1.500 şi 2.000 de persoane parcurg zilnic ruta care trece prin Grecia, Macedonia şi Serbia, spre Ungaria. Potrivit calculelor, există posibilitatea ca numărul să crească până la 3.000 de oameni. "Opinia noastră despre construirea gardului este că acesta este o sursă suplimentară de bani pentru traficanți. Dacă ridici o barieră, pur și simplu le vor cere oamenilor pe care îi transportă mai mulți bani pentru a ocoli bariera”, a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman, informează voceatransilvaniei.ro, citând Agerpres. “Statele procedează așa tot timpul pentru a face pe plac unui electorat național — pare dur, pare proactiv, pare că iei în serios preocupările oamenilor că există prea mulți imigranți. Așa încât (aceste state) construiesc un zid. Avem decenii de experiență care ne arată că aceasta nu a rezolvat problema, așa cum o percepeau ele”, a mai spus purtătorul de cuvânt OIM.
La rândul său, Magdelena Majkowska-Tomkin, oficial al biroului OIM din Budapesta, a comentat pe marginea cazului tragic al celor 71 de imigranți găsiți morți într-un camion pe o autostradă din Austria. “Ei au apelat la traficanți pentru că nu aveau la dispoziție niciun alt mijloc de transport, cum ar fi tren sau autocar, pentru că în mod regulat sunt dați jos din trenurile și autocarele care se îndreaptă spre Austria și Germania din Ungaria”, a explicat responsabila OIM.