Ofițeri de filaj transformaţi în agenţi de vânzări pentru Gabriel Oprea. Stenograme halucinante

Ofițeri de filaj transformaţi în agenţi de vânzări pentru Gabriel Oprea. Stenograme halucinante

Procurorii DNA au interceptat mai multe discuţii ale secretarului de stat Nicolae Gheorghe din care reiese că alegerea maşinii pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost făcută cu ajutorul ofiţerilor de la filaj, care au luat la rând dealerii de maşini din Bucureşti pentru a găsi cea mai bună limuzină, scrie adevarul.ro.

Iniţial, s-a optat pentru un bolid cu motor de 5.000 de centimetri cubi, dar pentru că nu era pe stocul vânzătorului, a fost ales un motor mai mic, de 3.000 de centimetri cubi. Pentru Gheorghe, ar fi fost o adevărată ruşine ca ministrul Oprea să folosească o maşină împrumutată de la SRI.

La 11 ianuarie 2016, unul dintre ofiţerii care au denunţat abuzurile de la Interne (procurorii i-au dat numele de cod Ionescu Claudiu – n.r.) s-a interesat cum a fost achiziţionat bolidul.

„Ionescu Claudiu“: Şefu’, dar Audi ăla, hai să fim sinceri, că nu cred că dumneavoastră vă gândeaţi la d-astea! Păi, n-a fost ideea lui?

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Gheorghe: Nu, nu! Eu l-am trimis pe Gill: «Bă, fă o evaluare, fă un raport, du-te, caută!». Gill l-a găsit! S-a dus cu ăştia de la filaj care-şi mai cumpărau maşini şi singurul care era pe stoc cu motor de 3.000, maşină cum zicea el: «Dom’le, pentru demnitari, maşină 4x4, cu motor...». A vrut să ia unu’cu motor de 5.000, dar n-au găsit! Să fie cu motor peste nu ştiu câţi centimetri cubi, să fie nu ştiu ce dracu’, la impact să reziste şi s-a dus cu ăştia de la filaj şi au zis: «Am găsit maşina asta!».

„Ionescu Claudiu“: Dar ministrul nu avea maşină?

Nicolae Gheorghe: Păi, ce maşină avea? Avea un Touareg cum avem şi noi, 200... ştii cât am băgat în Touareg-ul ăsta al meu anul trecut? 15.000 de euro. Pe de altă parte... şi ministrul să meargă c-o maşină împrumutată de la SRI? Ulterior, secretarul de stat a încercat să-i convingă pe membrii echipei de control că achiziţia este legală.

Nicolae Gheorghe: Maşina e aici, n-a fugit nimeni cu banii, e un raport, e aprobat de ministru, e o procedură administrativă, e o... adică banii e clar... circuitul banilor, s-au scos, s-a plătit factura de la Porsche. (...) Îi întrebăm şi noi pe ăia care au luat mai multe. Şi la noi s-au mai luat aşa, nu e prima dată.Filajul cum îşi ia maşinile? Aşa şi le ia.

„Ionescu Claudiu“: Bun. Una e pentru filaj şi alta pentru...

Nicolae Gheorghe: Păi, mă, nu e tot o structură operativă a noastră? Cu ce voiai să meargă?

DNA a interceptat şi mai multe convorbiri telefonice purtate de Gabriel Oprea cu subordonaţii din MAI. Într-una dintre convorbiri, din iulie 2015, Oprea l-a înjurat pe şeful Direcţiei Generale Logistice a MAI doar pentru că maşina de la minister pe care o ceruse pentru a căra acasă nişte curcani s-a stricat.

Radu Butunoi: Am onoarea, domnule ministru. Ordonaţi! Oprea: Deci, mă, mâine... ai primit aia cu... curcanii?

Radu Butunoi: Am luat toate măsurile! A doua zi, în pofida faptului că Oprea a fost asigurat că maşina este pregătită, ministrul a fost informat că aceasta s-a defectat.

Radu Butunoi: Permiteţi să vă informez o... problemuţă. Avem o problemă cu Phaetonu’ la un calculator. Şi vrem... Nu se poate rezolva decât în service şi dacă aprobaţi de mâine să schimbăm cu BMW-ul ăla de la SPP.

Oprea: Bine, dar dacă îmi mai dai telefoane şi-mi spui treaba asta, te...(foloseşte un verb obscen)!

(Mai multe detalii pe adevarul.ro)

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea, împreună cu patru chestori şi comisari de poliţie au fost trimişi în judecată în dosarul DIPI, sub acuzaţia de abuz în serviciu sau de deturnare de fonduri, dosarul urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii acuză că Gabriel Oprea, împreună cu alte două persoane, a suplimentat bugetul DIPI pentru cumpărarea unui Audi A8, ceea ce a prejudiciat bugetul de stat cu 410.000 lei.

În cazul a trei inculpaţi, printre care şi Gabriel Oprea, s-a pus sechestru pe mai multe bunuri până la concurenţă sumei menţionate.

Din banii pentru misiuni ai DIPI – Departamentul pentru Informații și Protecție Internă –  au fost cumpărate, pe lângă mașina Audi, diverse produse: pantofi bărbătești, un ceas, insigne de aur, canapea și două  fotolii – reiese din rechizitoriul procurorilor DNA.

Procurorii DNA spun că a fost cheltuită ilegal suma de 240.000 de lei, alocată Departamentului de Informații și Protecție Internă pentru misiuni. Destinația banilor ar fi fost schimbată de fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, care a transformat cheltuielile operative ale Departamentului în cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției.

Astfel, au fost cumpărate diverse produse: coșuri de cadouri, vin, whisky, palincă, țigări, cafea, un brad, decorațiuni și bomboane de pom, carioci, rame foto, insigne de aur, un ceas, o canapea și două fotolii și chiar pantofi bărbătești.

De altfel, membrii comisiei de control al fondurilor operative au identificate situații în care justificarea cheltuielilor era ilegală sau motivele invocate erau neverosimile. În documente, apărea de exemplu că unele surse, cu nume de femeie erau recompensate cu cantități mari de băuturi alcoolice ori cu încălțăminte pentru bărbați, mărimea 46.

Imediat după demisia cabinetului Ponta, fostul șef al DIPI a cerut distrugerea acestor documente care arătau cheltuielile ilegale din banii departamentului. În acest dosar, atât fostul șef al DIPI, Gheorgeh Nicolae, cât și fostul ministru de interne, Gabriel Oprea au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.

Citiți mai jos comunicatul integral al DNA

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor

OPREA GABRIEL, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum si pentru savarsirea a doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale) 

PAVEL GABRIEL-NICOLAE, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit 

ZARNICA NELU, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale)

IACOB MARIAN-DANUT, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale) 

În rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor. 

Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. 

Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative.

In perioada 21 august - octombrie 2015, chestorul principal de politie Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel. 

De asemenea, in perioada 2014 - 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume, si anume de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei. 

Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatilor Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe si Pavel Gabriel-Nicolae, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse prin savarsirea, de catre cei trei inculpati, a infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii luate fata de inculpatii NICOLAE Gheorghe, OPREA Gabriel si PAVEL Gabriel-Nicolae. Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."