Oficialii din Moldova evită să-l irite pe Putin: „Este o discuție generală”. Decizia pe care Occidentul o așteaptă de la Chișinău

Sursa foto: Dreamstime.com

Oficialii din Republica Moldova nu au hotărât dacă vor solicita dotarea cu armament letal de la partenerii externi. În contextul invaziei ruse din Ucraina, având în vedere situația tensionată din Transnistria, Republica Moldova are nevoie de investiții în capacitățile sale de apărare, pentru a se proteja. Aceasta chiar dacă țara are un statut de neutralitate.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmează să hotărască dacă vor solicita armament letal de la partenerii externi. În ultimul timp, având în vedere situația tensionată din Transnistria, dar și scenariile cu privire la o posibilă invazie rusească, la nivel internațional s-a pus problema înarmării forțelor armate ale Republicii Moldova.

În acest context, Natalia Gavrilița a făcut o serie de comentarii, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, conform deschide.md. Potrivit spuselor sale, chiar dacă Moldova este neutră, din punct de vedere militar, acest statut trebuie apărat. Deși cetățenii R. Moldova, susțin statutul de neutralitate, a precizat premierul de la Chișinău, asta nu înseamnă că, „în condiții de amenințări și provocări, nu ar trebui să investim în capacitățile noastre”.

„De aceea, am venit cu solicitări la partenerii noștri cu solicitări pentru asistență inclusiv non-letală, pentru asistență în întărirea capacităților noastre la frontieră, pentru IGSU și, evident, discutăm cu țările partenere despre alte tipuri de asistență. Deocamdată, este o discuție generală, suntem la etapa unde încercăm să decidem care vor fi solicitările noastre, dacă vom solicita asistență militară letală sau nu”, a afirmat Gavrilița.

sursa foto. Universul.net

Chișinău înclină spre întărirea capacității de Apărare

Cu puțin înainte de acest interviu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a atras atenția că Moldova trebuie să-și întărească sistemul de apărare. El a precizat că „neutralitatea nu este o decorație care se pune pe perete”, iar fără o armată puternică nu poate fi apărată.

Igor Grosu a mai declarat că autoritățile de la Chișinău vor trebui să accepte și ajutorul „țărilor prietene”, dar și pe cel oferit în cadrul parteneriatelor pe care le are Republica Moldova cu alte state. Un accent important, în această direcție a fost pusă pe susținerea oferită de NATO.

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a precizat, într-un alt interviu, pentru Radio Europa Liberă, că Guvernul din Republica Moldova dezbate dacă să accepte sau nu arme letale oferite de țări membre ale NATO. Până în prezent, a precizat el, nu s-a luat nici o decizie, însă este nevoie de o întărire a capacității de apărare. Iar pentru acest lucru, orice parteneriat poate fi benefic pentru susținerea Republicii Moldova.