Oficialii de la Kremlin sunt foc și pară. Au închis consulatul unei țări din UE

Sankt Petersburg / sursa foto: dreamstime.com

Oficialii de la Kremlin au ordonat închiderea consulatului Poloniei din orașul Sankt Petersburg și a expulzat trei diplomați care lucrau acolo.

Decizia a fost luată ca răspuns la închiderea unui consulat rus de către Polonia, luna trecută, acțiune motivată de acțiuni de sabotaj rusești în Polonia.

Oficialii de la Kremlin închid consulatul Poloniei din Sankt Petesburg

Într-un comunicat de joi, Ministerul de Externe rus a anunțat că a dat o notă diplomatică formală autorităților poloneze, informându-le despre decizia de a-și retrage consimțământul pentru funcționarea consulatului.

Închiderea consulatului va intra în vigoare pe 10 ianuarie 2025.

Moscova a declarat persoane non-grata trei angajați ai consulatului, ordonându-le să părăsească țara până la aceeași dată.

Oficialii de la Kremlin și Poznań, tensiuni diplomatice de lungă durată

Această măsură subliniază tensiunile diplomatice de lungă durată dintre cele două națiuni, care s-au agravat și mai mult după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

De atunci, Polonia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului și a cerut în mod regulat acțiuni internaționale mai puternice împotriva Moscovei.

„În ultimii ani, autoritățile poloneze au dus o politică deschis ostilă față de Rusia, au demontat aproape complet arhitectura relațiilor ruso-poloneze construite de-a lungul multor decenii și declară deschis necesitatea de a provoca o 'înfrângere strategică' țării noastre”, a scris astăzi Ministerul de Externe rus.

„Una dintre manifestările acestui curs anti-rus a fost închiderea consulatului general al Rusiei în Poznań sub un pretext fantezist”, a declarat ministerul rus.

Polonia a închis consulatul Rusiei la Poznań

În octombrie, Polonia a anunțat decizia de a închide consulatul Rusiei din Poznań și de a expulza diplomații care lucrau acolo.

A declarat că face acest lucru ca răspuns la acte de sabotaj și război cibernetic desfășurate de Moscova, pe care Varșovia le-a considerat „o formă de război hibrid împotriva Poloniei”.

În mai, prim-ministrul polonez Donald Tusk a dezvăluit că nouă persoane au fost acuzate sub suspiciunea de acte de sabotaj în numele Kremlinului.

Steag Polonia și UE / sursa foto: dreamstime.com

Printre incidentele atribuite Rusiei s-a numărat un incendiu care a distrus cel mai mare centru comercial din Varșovia.

Oficialii de la Kremlin acuzați de război cibernetic

Polonia a acuzat, de asemenea, Rusia că se află în spatele unor acte de război cibernetic împotriva instituțiilor poloneze, precum și a crizei migrației la granița cu Belarus.

Când Polonia a anunțat închiderea consulatului din Poznań, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că „pasul ostil al Varșoviei va fi întâmpinat cu un răspuns dureros”.

Ulterior, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a sugerat că Ucraina ar putea prelua clădirea din Poznań.

Într-un alt semn al relațiilor tensionate (deși nelegat de închiderea consulatului), astăzi Sikorski, împreună cu alți delegați, a părăsit o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Malta în timpul unui discurs al omologului său rus, Sergey Lavrov.

Sikorski l-a acuzat pe Lavrov că a venit la întâlnire pentru a „minți despre invazia Rusiei în Ucraina” și a declarat că „nu va asculta aceste minciuni”.

Sikorski a cerut ulterior suspendarea Rusiei din OSCE până la sfârșitul războiului, acuzând Moscova că distruge atât Ucraina, cât și propriul său viitor, conform notesfrompoland.com.