Evenimentul Zilei > Actualitate > Oficiali ONU și NATO, protejați de peste 500 lucrători SPP. Demnitar al Națiunilor Unite: „Nu aș putea trăi fără ei”
Oficiali ONU și NATO, protejați de peste 500 lucrători SPP. Demnitar al Națiunilor Unite: „Nu aș putea trăi fără ei”

Oficiali ONU și NATO, protejați de peste 500 lucrători SPP. Demnitar al Națiunilor Unite: „Nu aș putea trăi fără ei”

La împlinirea a 28 de ani de existență a SPP, mai mulți oficiali ai ONU și NATO au transmis mesaje de apreciere a serviciului care protejează, de 14 ani, vieţile demnitarilor importanţi care lucrează în zone periculoase de conflict. Peste 500 de români ai Serviciului de Protecție și Pază din România au acționat, de-a lungul timpului, în diferite state, multe cu grad de risc ridicat.

Ofițerii Serviciului de Protecție și Pază (SPP) au o adevărată tradiție în asigurarea protecției demnitarilor Organizației Națiunilor Unite (ONU) din foarte multe zone de pe glob. Luptătorii SPP au sarcina de a le asigura protecția înalților demnitari în țări precum Afghanistan, Sudan, Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricană sau Libia. Numele acestor ţări este similar cu războiul. Scurtele momente de linişte din aceste zone sunt întreţinute de reprezentanţii Naţiunilor Unite, responsabili cu negocierile între părţile aflate în conflict. Iar cei care apără pacea sunt, la rândul lor, protejaţi de români.

Numărul ofițerilor SPP care protejează viețile demnitarilor străini din cadrul ONU sau NATO este, acum, de 48. Însă, în perioada scursă de-a lungul celor 14 ani de când Serviciul de Protecție și Pază asigură siguranța vieții acestor demnitari, peste 500 de luptători români au fost angrenați în astfel de misiuni.

Reprezentanţi ai ONU şi ai NATO au vorbit, pentru Digi24, despre cum le-au câştigat încrederea şi respectul ofiţerii de protecție și pază din România.

Ghassan Salame, reprezentant ONU în Libia:

„Mă numesc Ghassan Salame şi sunt reprezentantul special al Secretarului General ONU, în Libia. Vreau să vă spun ceva despre Serviciul Român de Protecţie (n.r. SPP), care lucrează cu noi. Pe scurt, nu aş putea trăi fără ei. Sunt prietenoşi, discreţi, eficienţi, profesionişti şi generoşi, generoşi cu timpul, atenţia şi ajutorul lor. Realmente ştiu că pentru a supravieţui în situaţii dificile, oameni ca mine nu ar putea trăi sau supravieţui fără ei”.

Tadamichi Yamamoto, reprezentant ONU în Afghanistan:

„Mă bucur că am ocazia să felicit Serviciul de Protecţie şi Pază la aniversarea de 28 de ani. Din 2005, echipele româneşti de protecţie şi-au pus serviciile profesioniste la dispoziţia diplomaţilor Naţiunilor Unite şi oficialilor importanţi din Afghanistan. Apreciez sincer şi respect profesionalismul, discreţia şi dăruirea lor”.

Respectul NATO

Munca profesioniştilor români este recunoscută şi de aliaţi.Ca și membru NATO înseamnă să lucrezi cu ceilalţi şi să faci asta la fel de bine sau chiar mai bine decât ei.

„Recunoaştem eforturile uriaşe ale României pentru a aduce stabilitate şi securitate pentru flancul sud-estic al Alianţei. Conform misiunii sale, Serviciul de Protecţie şi Pază este un factor important. Centrul de Contracarare a Dispozitivelor Explozive Improvizate crede că experienţa şi profesionalismul PGS poate oferi o susţinere valoroasă acestei discipline şi de aceea vrem să construim mai departe şi să creştem cooperarea între instituţiile noastre”, a spus col. Stephen L.W. Kavanaugh directorul adjunct al Centrului de Excelență al NATO pentru Contracararea Dispozitivelor Explozive Improvizate de la Madrid, Spania.