Casa Albă găzduiește, săptămâna aceasta, la Washington, oficiali din 37 de țări și 13 companii globale, pentru a aborda amenințarea tot mai mare a virușilor de tip ransomware și a altor infracțiuni cibernetice, inclusiv utilizarea ilicită a criptomonedelor, a declarat un înalt oficial american. Întâlnirea cu prezență fizică urmează întâlnirii virtuale inaugurale de anul trecut a Inițiativei informale Counter-Ransomware, adăugând încă șapte țări și reunind, pentru prima dată, un grup divers de actori din sectorul privat.
Casa Albă speră că întâlnirea va permite țărilor participante „să instituie un set de norme cibernetice recunoscute pe tot globul, pentru a contracara amenințările infracționale cu softuri ransomware și pentru a trage la răspundere actorii rău intenționați”, a spus oficialul.
Participanții intenționează să emită o declarație comună, la sfârșitul întâlnirii de marți, inclusiv un angajament de a dubla eforturile pentru a face presiuni asupra Rusiei și a altor țări care adăpostesc atacatori cu ransomware, a spus oficialul.
Un subiect cheie de discuție va fi cum să blocăm astfel de atacuri, să contracarăm mișcarea ilegală a criptomonedelor și să construim rezistența împotriva unor astfel de atacuri, a spus oficialul.
„Așadar, mai puțin despre Rusia, mai mult despre modul în care noi, ca ansamblu de țări, facem ca actorii de ransomware să opereze mai greu, mai costisitor și mai riscant”, a spus oficialul.
Atacurile ransomware au crescut brusc în ultimii ani, cu peste 4.000 de atacuri raportate în afara Statelor Unite doar în ultimele 18 luni, a spus oficialul, adăugând că s-au înregistrat și progrese în arestarea atacatorilor.
Software-ul de răscumpărare funcționează prin criptarea datelor victimelor, hackerii oferind victimei o cheie în schimbul plăților în criptomonede, care pot ajunge la milioane de dolari.
La reuniune vor vorbi oficiali de top ai administrației, inclusiv directorul FBI, Chris Wray, secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, și secretarul adjunct de stat, Wendy Sherman.
Țările care participă, pe lângă Statele Unite, sunt: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Republica Dominicană, Estonia, Comisia Europeană, Franța, Germania, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Lituania, Mexic, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia Polonia, Coreea de Sud, România, Singapore, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie.
Rusia, Belarus și alte țări despre care se crede că găzduiesc atacatori nu vor participa.
Companiile participante sunt Crowdstrike, Mandiant, Cyber Threat Alliance, Microsoft, Cybersecurity Coalition, Palo Alto, Flexxon, SAP, Institute for Security + Technology, Siemens, Internet 2.0, Tata – TCS și Telefonica, a informat Casa Albă, notează theglobeandmail.com/.
(Autor: Andrea Shalal, Reuters/Traducerea Rador)