Oficiali americani: Israelul ar avea nevoie de 100 de avioane pentru a ataca Iranul

Dacă va decide să atace instalațiile nucleare ale Iranului, Israelul nu va avea deloc o misiune ușoară. Concluzia le aparține unor analiști mlitari americani, care, într-o analiză pentru cotidianul ”New York Times”, susțin că un atac asupra Iranului ar fi o operațiune complexă, pentru care vor fi necesare cel puțin 100 de avioane.

Potrivit analiștilor militari și unor oficiali din cadrul apărării, avioanele israeliene ar trebui să se realimenteze în aer, pe drum, în timp ce luptă cu apărarea aeriană a Iranului și atacă, simultan,  centralele subterane iraniene.

Oficialii citați de NYT spun că un atac asupra Iranului ar fi complet diferit față de ”operațiunea chirurgicală” a Israelului, în cazul atacului ce a avut ca țintă, în 2007, un reactor nuclear al Siriei sau față de atacul asupra reactorului irakian Osirak, din 1981, scrie site-ul Ynetnews.com Michael V. Hayden, fost șef al CIA între 2006 și 2009, a declarat recent că atacurile aeriene capabile să pună piedici serioase programului nuclear al Iranului sunt „peste capacitatea” Israelului, în bună parte și din cauza distanței pe care avionul de atac ar trebui să o facă și a dimensiunii misiunii.

Variante de acces

Analiștii militari consideră că prima problemă pe care o are Israelul este cum să ajungă în Iran. În opinia lor, există trei potențiale căi: spre nord, deasupra Turciei, spre sud, deasupra Arabiei Saudite sau, spre centru, traversând Iordania și Irakul.

Calea deasupra Irakului ar fi cea mai directă și cea mai probabilă, întrucât Irakul nu are în realitate nicio apărare aeriană, iar SUA, în urma retragerii militarilor americani, din decembrie, nu mai au nicio obligație să apere cerul acestei țări.

Cu toate acestea, Israelul tot ar avea nevoie să folosească avioanele de război pentru a penetra apărarea aeriană a Iranului și a presa sistemele radar ale Teheranului, pentru a crea un coridor necesar unui atac, adaugă experții americani. Israelul are în prezent 125 de avioane F-16 și F-15.

Un alt obstacol major ar fi inventarul bombelor israeliene capabile să lovească centrala nucleară iraniană de la Natanz, având în vedere că este, se pare, îngropată la aproximativ 27 de metri sub pământ, sau site-ul Fordo, săpat în munte.