Camera inferioară a parlamentului federal al Rusiei a aprobat marţi privind suspendarea participării la INF, după ce, pe 2 februarie, președintele Putin a anunțat retragerea țării sale din tratat, informează EFE, preluată de Agerpres. 

Rusia și Statele Unite s-au acuzat reciproc de nerespectarea INF şi, după discuții fără rezultat între reprezentanţi, la Geneva şi Beijing, Washingtonul a anunţat pe 1 februarie că va ieşi din tratat într-un termen de şase luni. Anterior, în decembrie, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a dat un termen de 60 de zile Rusiei să revină la respectarea acordului. 

SUA şi NATO au cerut Moscovei să distrugă racheta de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, după clasificarea NATO), considerând că raza de acţiune a acesteia depăşeşte 500 de km. Rusia a apreciat ca "inadmisibilă" solicitarea şi a argumentat că Novator are o rază de doar 480 de km, prin urmare se încadrează în normele din tratat. 

Kremlinul, la rândul său, a acuzat SUA că au început să pregătească terenul pentru o renunţare la INF de acum aproape doi ani, când au demarat activităţi pentru fabricarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în una din uzinele militare din statul Arizona. 

După aprobarea proiectului de lege de către Duma de Stat rusă, se preconizează că acesta va fi adoptat de Consiliul Federaţiei (Senatul) în data de 26 iunie. Legea acordă lui Putin dreptul de a repune în vigoare tratatul dacă SUA îşi rectifică poziţia. 

Tratatul INF, semnat pe 8 decembrie 1987 şi intrat în vigoare la 1 iunie 1988, a pus capăt tensiunilor generate de prezenţa rachetelor sovietice şi americane în Europa. Documentul convenit de către Washington şi Moscova interzicea dezvoltarea rachetelor nucleare şi convenţionale, cu lansare de la sol sau de croazieră, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a sistemelor capabile să lanseze astfel de rachete.