Oficial SUA: China reprezintă cea mai mare amenințare de securitate națională
- Mihai Popescu
- 8 februarie 2021, 17:12
SUA: China - amenințare securitate națională. Așa a declarat un congressman republican, după discuții cu oficiali ai administrației Biden.
SUA: China - amenințare securitate națională
Secretarul de stat al președintelui Biden, Tony Blinken, și consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, consideră că China reprezintă „cea mai mare amenințare de securitate națională pe termen lung pentru Statele Unite”. Această declarație a fost făcută de congressmanul republican Michael McCaul pentru Fox News după ce a vorbit cu oficialii, dar McCaul a spus că vor avea o „abordare diferită” față de China în comparație cu administrația Trump.
McCaul, R-Texas, republican de top din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, în timpul unui interviu exclusiv cu Fox News, și-a bazat afirmațiile pe discuțiile cu Blinken și Sullivan. "Când am vorbit cu secretarul de stat Blinken și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, amândoi mi-au spus că cred că China reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung pentru securitatea națională a Statelor Unite", a spus McCaul.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Emily Horne, a declarat pentru Fox News că acesta a citat discuții neoficiale: „Deși nu suntem în măsură să confirmăm întâlniri individuale, se discută în mod regulat prioritățile de securitate națională ale administrației Biden, printre acestea fiind inclusiv abordarea provocării strategice pe termen lung a Chinei, în coordonare cu aliații și partenerii noștri”, a spus Horne.
SUA: China - amenințare securitate națională
Și în timpul unui interviu pe MSNBC la începutul acestei luni, Blinken a spus că nu există nici o îndoială că China reprezintă cea mai semnificativă provocare pentru SUA, dar a spus că administrația Biden trebuie să abordeze China „dintr-o poziție de forță, nu de slăbiciune”. Oficiali de top ai administrației Trump au semnalat, de asemenea, avertismente cu privire la amenințarea pe care China o prezintă SUA, inclusiv fostul director al National Intelligence, John Ratcliffe, în decembrie, care a declarat că China este „cea mai mare amenințare la adresa securității naționale cu care ne confruntăm” pentru o serie de probleme - inclusiv din punct de vedere militar , economic, probleme legate de lanțul de aprovizionare, tehnologic, probleme cibernetice și telecomunicații 5G".
McCaul, în timpul interviului cu Fox News, a indicat ca exemplu Huawei - compania chineză de telecomunicații pe care administrația Trump a plasat-o pe lista entităților Departamentului Comerțului văzute ca o amenințare la adresa securității naționale. Departamentul de Stat sub administrația Trump a impus sancțiuni angajaților Huawei în iulie trecută, pe fondul temerilor că China a folosit compania, printre altele, pentru spionaj global.
Huawei - mărul discordiei
McCaul a argumentat importanța menținerii companiei pe lista entităților Departamentului Comerțului, spunând că eliminarea de pe listă îi va permite Huawei „să își continue misiunea de a domina sectorul telecomunicațiilor la nivel mondial, în ceea ce aș numi o rețea de supraveghere telecom”, adăugând că compania ar putea „atât să cenzureze, cât și să colecteze” date și informații utilizate în telecomunicații.
Cu toate acestea, McCaul a luat în discuție candidata lui Biden pentru secretarul pentru comerț, guvernatorul Rhode Island, Gina Raimondo, care, în cursul audierii de confirmare de luna trecută, nu a avut o poziție fermă dacă va menține Huawei pe listă. Horne a declarat pentru Fox News că „legăturile Huawei cu armata Chinei, abuzurile asupra drepturilor omului și furtul proprietății intelectuale au fost pe bună dreptate o sursă de îngrijorare bipartidă, acțiuni de reglementare și legislație în Statele Unite și în rândul partenerilor și aliaților americani”.
Și un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Fox News că tehnologia se află în centrul concurenței SUA-China. Purtătorul de cuvânt a spus că China a făcut tot ce este necesar pentru a obține un avantaj tehnologic - inclusiv „furtul proprietății intelectuale, angajarea în spionaj industrial și forțarea transferului de tehnologie”.